Verkiezingen Sint-Maarten zeven weken uitgesteld

De verkiezingen worden nu op 26 februari gehouden. Ze zijn verlaat omdat de voorbereidingen meer tijd vergen door de verwoesting van orkaan Irma.

Ravage op het strand van Orient Bay, aangericht door de orkaan Irma op het Franse gedeelte van Sint Maarten, vlak bij de Nederlandse grens op het eiland.
Ravage op het strand van Orient Bay, aangericht door de orkaan Irma op het Franse gedeelte van Sint Maarten, vlak bij de Nederlandse grens op het eiland. Foto ANP

De verkiezingen op Sint-Maarten worden niet in januari maar in februari gehouden. Gouverneur Eugene Holiday bepaalde zondag dat de stembusgang voor een nieuw parlement met zes weken moet worden uitgesteld. De nieuwe datum voor de verkiezingen is 26 februari staat in het Landsbesluit dat de gouverneur, de vertegenwoordiger van Koning Willem Alexander, zondag heeft getekend.

Reden voor het uitstel is dat de voorbereiding van “ordelijke en zorgvuldige verkiezingen” meer tijd nodig heeft, aldus Holiday. De verwoesting op het eiland door orkaan Irma is nog altijd groot. De verkiezingen schreef Holiday begin november uit nadat het parlement was ontbonden wegens een conflict over Nederlands hulpgeld.

Vorige week uitte voorzitter Jason Rogers van het centrale stembureau op Sint-Maarten al zijn zorgen over de, toen nog in januari, geplande stembusgang. Kiezers die op het moment geen vast adres hebben, zouden niet makkelijk bereikt kunnen worden. Ook heeft een container met materialen voor de verkiezingen de orkaan niet overleefd. Nieuwe partijen zouden zich niet op tijd kunnen registreren.

Lees ook dit stuk van onze redacteur ter plaatse: Verkiezingen tussen de puinhopen

Geen vertrouwen

De verkiezingen schreef Holiday begin november uit nadat een nieuwe meerderheidscoalitie in het parlement het vertrouwen in de regering van premier William Marlin opzegde. Aanleiding was een conflict over Nederlands hulpgeld.

Marlin was het oneens met de Nederlandse regering over de eisen voor financiële hulp bij de wederopbouw na orkaan Irma. Voor een hulpfonds bestaande uit 550 miljoen euro eist Nederland de instelling van een Integriteitskamer tegen corruptie. Ook wil het meer Nederlandse marechaussee op het eiland voor grensbewaking.

Een meerderheid van het parlement op Sint-Maarten wilde dat premier Marlin volledig met de eisen akkoord ging, maar hij beschouwde ze als onacceptabele inmenging. Momenteel wordt op het eiland gewerkt aan de vorming van een interim-kabinet dat waarschijnlijk zal instemmen met de eisen van Nederland. Doen ze dit, dan wordt de 550 miljoen uit het fonds in delen beschikbaar gesteld tot 2021.

De officiële reden voor het uitroepen van vervroegde verkiezingen, is dat één parlementslid, Chanel Brownbill van regeringspartij United Sint-Maarten, zich bij de oppositie in het parlement heeft geschaard. Door dit proces van shipjumping slaat de machtsbalans in het parlement om en is de regering van Sint-Maarten al enkele keren gevallen sinds het land in 2010 autonoom werd. De ,,continuiteit van de regering’’ wordt zo ,,ondermijnd’’, schrijft de gouverneur.

Kabinet twijfelt

De VVD pleitte vorige week in de Kamer voor uitstel van de stembusgang met minstens een jaar. Bij het Nederlandse kabinet bestaan twijfels over de “praktische en juridische haalbaarheid” van verkiezingen op het eiland.