Laura H. veroordeeld, hoeft niet terug de cel in

Van de twee jaar cel zijn dertien maanden voorwaardelijk, waardoor ze meteen vrijkomt.

Rechtbankillustratie van terreurverdachte Laura H. van een eerdere zitting die afgelopen zomer plaatsvond. Ze zat met haar advocaat Michiel Pestman in een grijs hokje en was niet zichtbaar voor het publiek.
Rechtbankillustratie van terreurverdachte Laura H. van een eerdere zitting die afgelopen zomer plaatsvond. Ze zat met haar advocaat Michiel Pestman in een grijs hokje en was niet zichtbaar voor het publiek. Foto ANP

IS-terugkeerder Laura H. (22) is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan dertien maanden voorwaardelijk, voor het medeplegen van voorbereidingshandelen van een terroristisch misdrijf. De rechtbank in Rotterdam sprak haar maandag vrij van aansluiting bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze is naar het ‘kalifaat’ afgereisd, en wordt daarvoor ook veroordeeld, maar dat maakt haar nog géén lid van IS, oordeelt de rechtbank.

Dit vonnis betekent dat Laura H. niet terug de gevangenis in hoeft. Sinds haar arrestatie op Schiphol, op 1 augustus vorig jaar, heeft ze al een jaar in voorarrest gezeten op de zogeheten ‘terroristenafdeling’ van de penitentiaire inrichting Vught.

Laura H. is de eerste Nederlandse vrouw die wordt veroordeeld voor het afreizen naar Irak of Syrië. De straf valt lager uit dan de eis van 35 maanden van het Openbaar Ministerie.

De uitspraak van maandag is mogelijk van belang voor de tientallen vrouwen die op dit moment nog verblijven in het gebied dat nog in handen is van Islamitische Staat. Uitreizen staat dus niet gelijk aan aansluiten bij IS, maar je vestigen in dat gebied wordt wel gezien als bijdragen aan het terroristisch oogmerk van de terreurorganisatie en is dus strafbaar - ook als je niet gevochten hebt.

Kalifaat

In september 2015 vertrok Laura H., samen met haar man Ibrahim I. en twee kleine kinderen, vanuit Leidschendam naar het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat. Via de Syrische stad Raqqa kwam het gezin terecht in Mosul, Irak. Haar man ontving daar een wapentraining en werd zo klaargestoomd voor de strijd van Islamitische Staat (IS). Laura H. zorgde thuis voor de kinderen, zo heeft ze eerder in de rechtszaal verklaard.

Al gauw kreeg ze echter spijt van haar vertrek. Ze werd door haar man dagelijks mishandeld. „Dit is een grote fout geweest van mij”, appte ze aan haar vader. „Vergeef me.”

Lees ook: Wie deed wat voor Laura H.?

Uiteindelijk wist Laura te ontkomen, met hulp van haar vader. Die heeft de hulp ingeschakeld van het Familiesteunpunt Radicalisering, een Nederlandse stichting die familieleden van (potentiële) jihadisten bijstaat. Samen met de Duitse radicaliseringsexpert Daniel Köhler werd een plan bedacht.Op 12 juli 2016 zette Laura H. het met man en kinderen op een rijden, in een poging te ontsnappen naar Koerdisch gebied. Ibrahim raakte echter gewond bij een vuurgevecht nabij een checkpoint IS en blijft achter. Of hij nog leeft, is niet bekend.

Peshmerga

Laura werd samen met de kinderen, rennend door de woestijn, opgepikt door een eenheid van de Koerdische peshmerga, en overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten in Erbil. Bij terugkomst i nNederland werd ze gelijk gearresteerd. Het Openbaar Ministerie zei te vrezen dat zij is teruggestuurd met een opdracht van IS om mogelijk een aanslag te plegen. Daar zijn na ruim een jaar onderzoek geen aanwijzingen voor gevonden.

Het Pieter Baancentrum en de reclassering adviseerden de rechtbank om Laura H. te berechten onder het jeugdrecht, omdat ze door haar zware persoonlijke omstandigheden een ontwikkelingsachterstand zou hebben opgelopen. Dat advies legde de rechtbank naast zich neer.

In totaal keerden zo’n vijftig uitreizigers terug uit IS-gebied. Van hen zijn er, inclusief Laura, tot nu toe vijftien veroordeeld. Op dit moment lopen er nog elf zaken tegen terugkeerders, waarvan enkele tegen vrouwen.

Lees ook: Hoe Laura H. terugkeerde uit het kalifaat