Trumpblog

Trump: had basketballers in China in de cel moeten laten gaan

Volg hier alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw Trumpblog

Het is maandag en dus starten we met een nieuw Trumpblog.

Volg de laatste ontwikkelingen hier.

Trump: had basketballers in China in de cel moeten laten

Donald Trump heeft Twitter nog maar eens opgezocht om een ruzie uit te vechten. Op zondag haalde de president uit naar de vader van een basketbalspeler die in China werd vastgehouden vanwege winkeldiefstal. Volgens Trump is de vader niet dankbaar genoeg voor zijn werk om de speler en twee medespelers weer naar de VS te krijgen en had hij de spelers "in de cel moeten laten".

Now that the three basketball players are out of China and saved from years in jail, LaVar Ball, the father of LiAngelo, is unaccepting of what I did for his son and that shoplifting is no big deal. I should have left them in jail!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 19, 2017

Eerder deze week kwamen LiAngelo Ball, Cody Riley en Jalen Hill weer vrij. De spelers van het universiteitsbasketbalteam van de Universiteit van Californië - Los Angeles, waren opgepakt omdat ze tijdens een trip in China zonnebrillen hadden gestolen uit een winkel van Louis Vuitton naast hun hotel.

Donald Trump maakte de zaak aanhangig bij de Chinese president Xi Jinping, toen hij op bezoek in China kwam. Kort daarop kwamen de spelers vrij. De spelers en de universiteit bedankten de president voor zijn interventie.

LaVar Ball, vader van LiAngelo, gaf vrijdag een interview aan sportzender ESPN, waarin hij de rol van Trump bagatelliseerde: "Wie? Waarom was hij daar? Je maakt me niets wijs. Iedereen wil het doen lijken alsof hij mij geholpen heeft." Dat commentaar zinde Trump dus kennelijk niet, getuige zijn tweet op zondag.

De spelers zijn overigens voor onbepaalde tijd geschorst door hun team.

Amerikaanse generaal zegt een eventueel 'illegaal' bevel van Trump over een nucleaire aanval te weigeren

De Amerikaanse generaal John Hyten, verantwoordelijk voor het toezicht op het Amerikaans nucleaire arsenaal, zei zaterdag een "illegaal" nucleair bevel van president Donald Trump te weigeren. Dat meldt persbureau AP. "Het is niet zo ingewikkeld", zei hij. "Het uitvoeren van een illegaal bevel is strafbaar."

Tijdens een paneldiscussie op een internationale veiligheidsconferentie in Canada schetste hij een scenario.

"Ik adviseer de president. Hij vertelt me wat ik moet doen. Als het illegaal is, wat denk je dat er gaat gebeuren? Dan zeg ik: 'Mr. President, dat is illegaal'. En dan zegt hij: 'Wat zou wel legaal zijn?' En dan bedenken we verschillende mogelijkheden om op een correcte manier op de situatie te reageren. Het is niet zo ingewikkeld."

Ook zei hij veel te hebben nagedacht over een dergelijke situatie.

"We zijn niet dom. Wij denken veel na over dit soort dingen. Als je een grote verantwoordelijkheid hebt, hoe kun je er dan niet over nadenken?"

Dreiging

Afgelopen zomer dreigde Trump nog met de totale vernietiging van Noord-Korea. Hij zei "met vuur en razernij, en een kracht die de wereld nooit eerder gezien heeft" te reageren als het land de Verenigde Staten zou blijven bedreigen.

Lees ook: Kim Jong-un: 'Trump, wilt u een totale oorlog?'

Inmiddels heeft Trump zijn toon gematigd. Tijdens een bezoek aan Zuid-Korea deze maand nodigde hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelfs uit tot een gesprek. Hij richtte zich in het parlement tot de leider en zei: "Ondanks alle misdaden die je hebt begaan, bieden we je een weg naar een betere toekomst."

Trump schort besluit jachttrofeeën op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een controversiële beslissing over de invoer van jachttrofeeën opgeschort. Eerder deze week maakt het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer bekend de invoer van slagtanden en andere olifantenresten uit Zambia en Zimbabwe door particuliere jagers weer toe te staan.

Op Twitter zei de president: "Ik schort mijn beslissing op totdat ik alle feiten omtrent natuurbeheer heb onderzocht." De minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke, die natuurbeheer in zijn portefeuille heeft, bevestigt dat de import van olifantenresten uit Afrika verder wordt onderzocht.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Put big game trophy decision on hold until such time as I review all conservation facts. Under study for years. Wil… https://t.co/HalVQryMu4

Natuurbeschermingorganisaties wereldwijd reageerden geschokt op het voornemen van Trump. Het verbod om olifantenresten te importeren werd in 2014 ingesteld door zijn voorganger Barack Obama. Het Witte Huis stelde deze week dat de inkomsten van jachtvergunningen juist gebruikt zouden kunnen worden voor de bescherming van olifanten. Tussen 2007 en 2014 is de populatie van de Afrikaanse olifant ongeveer met 30 procent teruggelopen.

Ook zagen critici een verband met de jachthobby van Trumps zonen Donald Jr. en Eric. Zo is op een foto te zien hoe Donald Jr. een olifantenstaart in zijn hand houdt tijdens een jachttrip een aantal jaar geleden.

'Kushner houdt documenten over contact met Russen achter'

De Senaatscommissie voor de rechterlijke macht zegt dat het niet alle documenten heeft ontvangen van Jared Kushner die gevraagd zijn in het kader van hun onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat schrijven Amerikaanse media.

Kushner, de schoonzoon van Donald Trump en tevens een van zijn belangrijke adviseurs, zou gecommuniceerd hebben over Wikileaks en een Russisch diner. In september 2016 stuurde Kushner e-mails over Wikileaks door naar een andere campagnemedewerker. Wikileaks openbaarde een reeks documenten over de Democratische partij. Die documenten hebben volgens de Democraten een belangrijke rol gespeeld in de verkiezingsnederlaag van Clinton. Rusland zit mogelijk achter de hack van de documenten.

Ook wil de commissie dat Kushner documenten overhandigt over een "Russische opening via een achterdeurtje en een dineruitnodiging". Specifieker dan die omschrijving wordt de Senaatscommissie niet. Op wat voor achterdeurtje ze doelen is dus onduidelijk.

De commissie zegt van het bestaan van de documenten af te weten omdat andere betrokkenen ze al aan verschillende onderzoekers overhandigd hebben. De Senaatscommissie voor de rechterlijke macht is maar een van de instanties die onderzoek doet naar de Russische inmenging. De commissie heeft Kushner ook gevraagd naar transcripten van verhoren door andere commissies. Die zouden ook nog niet zijn overhandigd.

De advocaat van Kushner zegt dat "alle relevante documenten die te maken hadden met telefoongesprekken, contacten of ontmoetingen met Russen gedurende de campagne en de transitieperiode" aan de commissie zijn geleverd.

Huis stemt in met belastinghervorming

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een nieuw belastingplan. Dat meldt persbureau AP. In de hervormingen worden onder meer de belastingen voor bedrijven en particulieren verlaagd. Ook wordt de vennootschapsbelasting flink verlaagd, van 35 tot 20 procent.

Het door de Republikeinen opgestelde plan kreeg de steun van 227 leden van het Huis van Afgevaardigden. Er waren 205 tegenstemmers, onder wie ook enkele Republikeinen.

Het hervormingsplan moet nog worden goedgekeurd door de senaat en daar hebben de Republikeinen een krappe meerderheid. Of het belastingplan er in deze vorm gaat komen, is dus nog maar de vraag aangezien meerdere Republikeinen in de senaat al hebben laten weten bedenkingen te hebben over de plannen. Dat komt onder meer omdat door de belastingverlagingen de overheidsschuld verder oploopt.

Lees ook: Belastingplan is de doorbraak die Trump hard nodig heeft

Eerder schreef NRC al dat hervorming van het Amerikaanse belastingstelsel makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is de afgelopen dertig jaar niet gelukt om het stelsel grondig te herzien – ondanks dat presidenten en leiders van beide partijen in het Congres het erover eens waren dat het huidige stelsel van alles mankeert.

Partijkrant Noord-Korea wenst Trump de dood toe

Donald Trump kan maar beter geen bezoek brengen aan Noord-Korea. De staatskrant Rodong Sinmun wenst de Amerikaanse president een doodsvonnis toe. Tijdens zijn twaalfdaagse bezoek aan Azië, die in het teken stond van de spanningen om het nucleaire raketprogramma van Noord-Korea tweette Trump, dat hij zich beledigd voelde door de Noord-Koreaanse leider omdat deze hem "oud" noemde. Zelf zou hij staatshoofd Kim Jong-un "NOOIT kort en dik zou noemen". Daarnaast betitelde Trump tijdens een toespraak in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul het bewind in Noord-Korea als een "barbaarse dictatuur".

Why would Kim Jong-un insult me by calling me "old," when I would NEVER call him "short and fat?" Oh well, I try so hard to be his friend - and maybe someday that will happen!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 12, 2017

In het hoofdartikel van de Noord-Koreaanse krant wordt het Trump zwaar aangerekend dat hij schade heeft aangebracht aan de "waardigheid van de hoogste leider". Volgens de krant is het een misdaad waar hij geen gratie voor kan krijgen.

De hoogste leiders in Noord-Korea hebben een bijna goddelijke status in het totaal afgesloten land. Trump zou moeten weten, zo schrijft Rodong Sinmun, "dat hij een afschuwelijke misdadiger is die ter dood is veroordeeld door het Koreaanse volk."

Per slot van rekening is Trump ook nog een "lafaard", aldus de partijkrant van de Noord-Koreaanse elite. De Amerikaanse president zou een bezoek brengen aan de gedemilitariseerde zone in het grensgebied van Noord- en Zuid-Korea maar zag hiervan af vanwege het slechte weer. Onzin, zo staat in het commentaar, "hij was te bang om onze troepen in de ogen te kijken."

Donald Trump jr. had tijdens campagne contact met WikiLeaks

Donald Trump jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president Trump, heeft tijdens de campagne contact gehad met klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat blijkt uit berichtgeving van The Atlantic. In reactie op het artikel twitterde Trump Jr. een aantal screenshots van zijn gesprekken met Wikileaks.

In september 2016 zocht de klokkenluiderssite voor het eerst contact met de toenmalige presidentskandidaat. Tijdens de gesprekken wordt gevraagd om informatie waarmee ze rivale Hillary Clinton in diskrediet kunnen brengen. Ook om de belastingaanslagen van de president wordt gevraagd, "voordat een bevooroordeelde bron ze naar buiten brengt". In drie gevallen heeft Trump Jr. gereageerd, zegt hij op Twitter.

Het contact is opmerkelijk gezien de rol die WikiLeaks heeft gespeeld bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het lekte onder meer e-mails van Hillary Clinton, die de website vermoedelijk via Russische hackers in handen heeft gekregen. Vanuit team-Trump is altijd ontkend dat er contact was met WikiLeaks. Zo ontkende vicepresident Pence in 2016 dat er in het geheim werd samengewerkt met WikiLeaks.

Here is the entire chain of messages with @wikileaks (with my whopping 3 responses) which one of the congressional committees has chosen to selectively leak. How ironic! 1/3 pic.twitter.com/SiwTqWtykA

— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) 14 november 2017

2/3 pic.twitter.com/b1B9PBGl5t

— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) 14 november 2017

3/3 pic.twitter.com/5FdeNrbg02

— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) 14 november 2017

Trump draagt nieuwe minister voor Volksgezondheid voor

President Donald Trump heeft Alex Azar voorgedragen als nieuwe minister voor Volksgezondheid. De 50-jarige Azar, die eerder werkte als manager voor een farmaceutisch bedrijf Eli Lilly, wordt volgens Trump "een ster voor betere gezondheidszorg en lagere medicijnprijzen".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Happy to announce, I am nominating Alex Azar to be the next HHS Secretary. He will be a star for better healthcare and lower drug prices!

De naam van Azar zong sinds vorige week al rond, maar werd tot nu toe niet door het Witte Huis bevestigd. Zijn nominatie is ongebruikelijk, omdat de minister van Volksgezondheid doorgaans een gekozen volksvertegenwoordiger is - en niet iemand uit het bedrijfsleven.

Azar vult de lege plek op die ontstond na het opstappen van Tom Price afgelopen september. Price spendeerde tegen de regels in honderdduizenden dollars belastinggeld aan dure vliegreizen. Trump, die zegt corruptie in Washington te willen aanpakken, sprak hier zijn ongenoegen over uit, waarna Price zijn conclusies trok.

Het ministerie voor Volksgezondheid is geen onontgonnen terrein voor Azar. Hij werkte onder president George W. Bush als onderminister en adviseur voor het ministerie. In zijn nieuwe functie krijg Azar flink wat werk te doen. Allereerst krijgt hij de taak om de afschaffing van Obamacare, een campagnebelofte van Trump, uit te voeren. Ook moet hij iets doen aan de hoge Amerikaanse medicijnprijzen, iets dat Trump eerder "wegkomen met moord noemde".

De Senaat moet de benoeming van Azar nog goedkeuren.

Welkom bij een nieuw Trumpblog

Welkom in het nieuwe Trumpblog van deze week. Hier houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug