Tajani pleit voor verdubbeling budget Europese Unie

De voorzitter van het Europees Parlement wil via belastingen het budget opschroeven naar 280 miljard euro.

Voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani.
Voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani. Foto Yves Herman/ Reuters

Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, pleit voor een verdubbeling van het budget van de Europese Unie van 140 naar 280 miljard euro. Dat zegt hij in een vraaggesprek met de Duitse krant WAZ.

Volgens de parlementsvoorzitter is het extra geld nodig voor controle van migratiestromen, de strijd tegen terrorisme en stimulerende maatregelen voor economische groei. De nieuwe fondsen, die onderdeel moeten worden van de begroting van 2021, zijn volgens Tajani niet bestemd voor de Brusselse bureaucratie.

Marshallplan nodig voor Afrika en Midden-Oosten

De Italiaanse christendemocraat, die begin dit jaar de Duitser Martin Schulz opvolgde, wil niet dat lidstaten meer gaan betalen. Tajani wil dat de EU eigen inkomsten genereert en denkt aan een Europese belasting op financiële transacties op aandelenmarkten.

Een van de grootste uitdagingen van de toekomst is de vluchtelingencrisis, aldus Tajani. Er is volgens hem een Marshallplan nodig om Afrikaanse landen en het Midden-Oosten te helpen. Tajani wijst op de instabiliteit in deze gebieden en de enorme bevolkingsgroei.

“We moeten absoluut een massale uittocht voorkomen.”

Hiervoor is zeker 40 miljard euro nodig, aldus Tajani. De Italiaan wil dat Europa werkt aan een strategie tegen klimaatverandering, terreur en burgeroorlogen.

Lees ook: Krijgt EU grip op migratie uit Afrika?

Daarnaast moet Europa ook investeren in energie en de digitale economie. “Dat is nodig om gelijke tred te houden met de concurrentie uit de Verenigde Staten, China, Rusland en India.”