Plasterk en Van Rijn verruilen politiek voor zorgsector

Plasterk treedt in dienst bij Mytomorrows, dat probeert nieuwe medicijnen zo snel mogelijk bij patiënten te krijgen. PvdA-collega Martin van Rijn gaat naar de Reinier Haga Groep.

Ronald Plasterk op archiefbeeld.
Ronald Plasterk op archiefbeeld. Foto Bart Maat/ANP

Ronald Plasterk gaat het bedrijfsleven in. De voormalig minister treedt in dienst bij het Nederlandse bedrijf Mytomorrows, dat experimentele medicijnen beschikbaar stelt voor ernstig zieke patiënten.

Plasterk is aangesteld als chief scientific officer. In die hoedanigheid gaat hij namens Mytomorrows contact zoeken en onderhouden met wetenschappers en onderzoeksinstituten die werken aan nieuwe medicijnen.

Lees ook: Experimentele medicijnen als laatste hoop

Mytomorrows bestaat sinds eind 2012. Door contracten met farmabedrijven af te sluiten en wetgeving per land uit te zoeken, claimt het bedrijf dat artsen via hen makkelijker experimentele medicatie voor ernstig zieke patiënten kunnen bestellen. Het bedrijf is actief in zeventien landen.

Nieuwe medicijnen

Patiënten kunnen zich aanmelden met toestemming van hun behandelend arts. De medewerkers van het bedrijf helpen de patiënten om nieuwe medicijnen of behandelingen te vinden, die nog niet tot de reguliere behandelmethodes in Nederland horen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt daar toezicht op.

Helemaal onomstreden zijn de diensten van het bedrijf niet. Lea Bouwmeester, partijgenoot van Plasterk, stelde in mei 2013 Kamervragen over het bedrijf. Bouwmeester vroeg toenmalig minister Edith Schippers (VWS) onder meer of het niet de strenge regelgeving ondermijnde. Schippers reageerde positief op de diensten van het bedrijf, die zouden voldoen aan alle voorwaarden.

Plasterk was tot voor kort minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voordat hij de politiek in ging namens de PvdA, was Plasterk werkzaam als bioloog, gespecialiseerd in de moleculaire genetica. Plasterk zat elf jaar in de Haagse politiek en gaf vorig jaar te kennen niet terug te keren op de PvdA-lijst voor de meest recente Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor stond hij twee Kamerverkiezingen op de derde plaats.

Van Rijn naar Reinier Haga Groep

Ook Martin van Rijn gaat het bedrijfsleven in. De Reinier Haga Groep, waar de voormalig staatssecretaris dinsdag als bestuursvoorzitter begint, bestaat uit drie ziekenhuizen in de regio Den Haag. Er werken ruim 8.200 medewerkers.

De benoeming komt niet als verrassing. In mei werd Martin van Rijn al genoemd als de gedoodverfde favoriet voor de positie van bestuursvoorzitter. Hij volgt Chiel Huffmeijer op, die met pensioen is gegaan.