Oud-minister Ronald Plasterk verruilt politiek voor medicijnenbedrijf

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) treedt in dienst bij het Nederlandse bedrijf Mytomorrows, dat experimentele medicijnen beschikbaar stelt voor ernstig zieke patiënten. Plasterk is aangesteld als chief scientific officer, en gaat namens het bedrijf contact onderhouden met onderzoeksinstituten. Door contracten met farmaceutische bedrijven af te sluiten en wetgeving per land uit te zoeken, claimt het bedrijf dat artsen via hen makkelijker experimentele medicatie kunnen bestellen. Het bedrijf is actief in zeventien landen. Helemaal onomstreden is de dienst niet: in 2013 wilde mede-PvdA’er Lea Bouwmeester via Kamervragen weten of het bedrijf niet de regelgeving omzeilde. Volgens toenmalig minister Edith Schippers (VWS) voldeed het bedrijf aan alle voorwaarden. (NRC)