Online winkelen

Veel meer frauduleuze webshops opgespoord dan vorig jaar

De politie heeft dit jaar tot nu toe al 160 frauduleuze webwinkels opgespoord. In heel 2016 waren dat er 35. Dat heeft Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) dit weekend gezegd in de radio-uitzending van consumentenprogramma Radar. Volgens het LMIO duiken de malafide webshops vooral in de laatste paar maanden van het jaar op, als mensen inkopen doen voor de feestdagen. Vaak doen de webwinkels alsof ze voor lage prijzen dure producten verkopen, om slachtoffers geld afhandig te maken. De stijging is ook een gevolg van de hardere aanpak van fraude door de politie. Voortaan worden na drie aangiften van fraude de namen van malafide webwinkels doorgegeven aan betaaldienstverleners, die vervolgens rekeningen kunnen blokkeren. (NRC)