Omtzigtgate dient zich eerder aan dan verwacht

De Haagse Stemming Vandaag is dag 19 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Pieter Omtzigt heeft niet alleen zichzelf, maar ook de coalitie in problemen gebracht met zijn desinformatie-actie rond MH17. Het is ouderwets ongezellig bij 50Plus. En mestproblemen zijn een eerste test voor de nieuwe minister van Landbouw.

OMTZIGT FLUISTERT IN: Al voor aanvang van het kabinet voorspelden insiders dat CDA’er Pieter Omtzigt het 76ste Kamerlid zou zijn dat voor strubbelingen in de coalitie zou zorgen. Maar niemand kon voorzien dat hij die zo snel zou veroorzaken, noch dat het om MH17 zou gaan. Dit weekend reconstrueerden Wilmer Heck en Andreas Kouwenhoven - aan de hand van geluidsopnames en sms-verkeer tussen betrokkenen - hoe Omtzigt op een bijeenkomst met nabestaanden een Oekraïense man twijfel liet zaaien over de toedracht van de ramp. Het Kamerlid reageerde door de man te verwijzen naar het team dat de ramp onderzoekt, terwijl hij wist dat de man al door die club gehoord was.

Omtzigt zwijgt: Het is onduidelijk wat Omtzigt met zijn actie dacht te bereiken, anders dan twijfel zaaien over de officiële lezing dat het vliegtuig van Malaysian Airlines met bijna tweehonderd Nederlanders aan boord door Oekraïense rebellen werd neergeschoten met een Boek-raket uit Rusland. (Hij is overigens zeker niet de enige die dat doet.) Het Kamerlid heeft tot nu toe niet gereageerd, op een tweet na, waarin hij zegt zijn onzorgvuldigheid te betreuren. Volgens een woordvoerder van het CDA is “niet aan de orde” dat Omtzigt niet langer het woord mag voeren over MH17. De coalitiepartners reageren niet op de kwestie, terwijl met name bij de VVD de irritatie over Omtzigt op dit dossier de afgelopen jaren al regelmatig hoog opliep.

OUDERENSORES: Irritatie was er ook volop op het partijcongres van 50Plus zaterdag. Partijvoorzitter Jan Zoetelief haalde uit naar de “Judas” die een geheim rapport over de campagnechaos bij de partij naar NRC lekte “om de partij te beschadigen”. Over de inhoud van het rapport kon niet worden gediscussieerd. De leden waren intussen vooral bezig met lokale sores: wie wel en niet mag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De willekeur waarmee het bestuur 22 plaatselijke initiatieven heeft omarmd en vele anderen heeft uitgesloten, is voor menig lid niet te begrijpen.

PvdAftapwet: Die gemeenteraadsverkiezingen vallen in maart samen met het referendum over de verruiming van de bevoegdheden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De PvdA heeft aangekondigd deze wet - nota bene van oud-minister Ronald Plasterk - niet te gaan verdedigen. “Ik vind dat iedere PvdA’er bij dit referendum zelf die afweging moet maken”, zegt de nieuwe partijvoorzitter Nelleke Vedelaar in een interview met de eigen jongerenclub.Volgens haar sluit dit campagne voeren uit. Dit is nog extra opmerkelijk omdat de PvdA, in tegenstelling tot het kabinet, de wet die raadgevende referenda mogelijk maakt juist graag wil behouden.

WAT WIJ LEZEN:

Stolpnieuws: Met 24 nieuwe bewindslieden zijn ook 24 politiek assistenten aangetreden. Wat doen die PA’s eigenlijk? En waarom zijn ze onmisbaar in de politieke binnenwereld?

Column: Politiek columnist Tom-Jan Meeus zag afgelopen week voor het eerst linkse samenwerking die werkt, in plaats van eindigt op de afvalberg van goede bedoelingen. Het schrappen van de dividendbelasting verbindt GroenLinks, SP en PvdA in hun strijd. Het plan voor de afschaffing blijkt overigens een lange geschiedenis te hebben, waar één man steeds in opduikt: informateur Gerrit Zalm.

WAT WIJ VOLGEN:

Defensie: De Tweede Kamer praat vandaag over alle personele problemen bij de krijgsmacht en dan vooral over de misstanden en zelfs mishandelingen die recent aan het licht kwamen bij de luchtmobiele brigade. In Brussel wordt ondertussen een nieuw Europees defensie-orgaan opgericht dat een gezamenlijk aankoopbeleid van materieel en wapensystemen moet regelen.

Mest: Landbouwminister Carola Schouten is “echt boos” op frauderende mestbedrijven. Zaterdag beschreef NRC hoe boeren, met hulp van adviseurs, juristen en laboratoria, regels omzeilen die de uitstrooi van mest moeten beperken. Dat “de mestwereld - op zijn zachtst gezegd - niet brandschoon is”, was volgens Schouten al bekend. “Maar dit geeft wel aan dat het diep zit en dat er kennelijk op tal van fronten wordt samengewerkt.” Ze wil vanavond nog “tekst en uitleg” van de betrokken organisaties.

QUOTE VAN DE DAG:

“In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in zijn voorlopig enige reactie op de onthulling dat hij op een bijeenkomst met nabestaanden een nepgetuige aanstuurde om valse informatie over MH17 te verspreiden.