Nabestaanden MH17 veelvuldig lastiggevallen met desinformatie

MH17-ramp

Amsterdam. Nabestaanden van de MH17-ramp worden regelmatig lastiggevallen met desinformatie over de ramp. Zij worden benaderd door personen die zich soms voor iemand anders uitgeven en claimen nieuwe informatie over de toedracht te bezitten. Dat zeggen diverse familieleden van de slachtoffers tegen NRC.

Afgelopen weekend berichtte NRC over een nepgetuige die op een nabestaandenbijeenkomst het woord voerde, met hulp van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. De CDA’er heeft zaterdag in een twitterbericht spijt betuigd over zijn handelen. Het blijkt echter geregeld voor te komen dat nabestaanden worden geconfronteerd met desinformatie.

Zo mengde een vrouw zich na een Tweede Kamerdebat onder nabestaanden. Zij beweerde bij een cruciale briefing te zijn geweest kort voor de ramp in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De vrouw wist ook toegang te krijgen tot een besloten briefing van het OM voor de nabestaanden. Na onderzoek stelde de politie vast dat het om een bekende oplichtster gaat die onder een valse naam opereert. Haar beweegredenen zijn nooit vastgesteld.

Desinformatie voor nabestaanden pagina 8-9

    • Andreas Kouwenhoven
    • Wilmer Heck