Na drie jaar nieuwe cao horecapersoneel

Het akkoord voor 2018 en 2019 gaat per 1 januari in. Werknemers in de horeca gaan er in die jaren met 4,6 procent op vooruit.

Een ober serveert borrels in cafe De Bobbel in het centrum van Maastricht.
Een ober serveert borrels in cafe De Bobbel in het centrum van Maastricht. Marcel van Hoorn / ANP

Voor het eerst in drie jaar heeft horecapersoneel weer een cao. Vakbond CNV en branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben een akkoord gesloten. De 400.000 werknemers in de horeca kunnen de komende twee jaar een loonsverhoging tegemoet zien van 4,6 procent.

De 4,6 procent wordt gehaald door een inflatiecorrectie, plus 1 procent loonstijging in zowel 2018 als 2019. KHN heeft zijn instemming al gegeven aan het akkoord, vakbond CNV Vakmensen legt de tekst eerst nog voor aan de eigen achterban. Het akkoord gaat bij goedkeuring op 1 januari in. Verder zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de uurlonen bij payroll, het wettelijk minimumloon en uitzendwerk.

Maatwerk voor seizoenskrachten en invallers

Nieuw in de cao zijn de afspraken voor invallers en seizoenskrachten. Werknemers die bijvoorbeeld alleen in de zomer bij strandtenten werken, moeten zes maanden uit dienst voordat ze een nieuw contract voor bepaalde tijd kunnen krijgen. Voor hen komt nu een uitzonderingsregel: voortaan is die onderbreking nog maar drie maanden.

Voor invalkrachten schept de nieuwe cao de mogelijkheid werk te weigeren. Dit kan bijvoorbeeld als daarmee “herhaaldelijk de arbeidstijdenwet wordt overschreden” of als zij een last-minute oproep krijgen en daardoor een examen of ander werk moeten missen.

Sinds de onderhandelingen voor een nieuwe cao in 2014 stukliepen, hebben werknemers in de horeca zonder werkende cao gezeten. Eind oktober liepen gesprekken tussen tussen FNV Horeca, CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca in een derde overlegronde spaak. De twee laatstgenoemden slaagden er vervolgens alsnog in om tot een akkoord te komen. Vakbond FNV werd daarbij buitengesloten. De branchevereniging en CNV Vakmensen benadrukken dat de afspraken die zij hebben gemaakt, in principe ook gelden voor vakbondsleden van FNV.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat er drie jaar is onderhandeld. Dit is onjuist, de vorige cao liep drie jaar geleden af.