Machtsvertoon Vettel komt te laat

Formule 1 Max Verstappen kon in São Paulo geen vuist maken tegen Ferrari en Mercedes. Sebastian Vettel won, Verstappen werd vijfde.

Sebastian Vettel viert zijn overwinning op Interlagos in São Paulo.
Sebastian Vettel viert zijn overwinning op Interlagos in São Paulo. Foto Nelson Almeida/AFP

Hij was heer en meester in Brazilië, maar Sebastian Vettel kwam wel te laat met dat vertoon van macht. Twee weken geleden verloor de Ferrari-coureur de strijd om de wereldtitel van Lewis Hamilton. Daarom had de zege van de Duitser in São Paulo weinig waarde. Voor Max Verstappen had de Grand Prix van Brazilië een duidelijke boodschap: ken je plek.

Het was voor het eerst sinds juli dat Sebastian Vettel (30) weer een grand prix won. Destijds ging hij in Hongarije, na zijn vierde zege van het seizoen, de zomerstop in als leider in het WK-klassement. Maar na de hervatting van het seizoen in augustus won Vettel niets meer, terwijl Verstappen juist beter ging presteren en twee zeges boekte. De tien jaar jongere Nederlander droomde zelfs al hardop van een duel in 2018 met de nieuwe wereldkampioen Lewis Hamilton. Zondag, in de voorlaatste race van het jaar, riep Vettel hem tot de orde. De Duitser dicteerde in São Paulo zoals hij dat in de eerste helft van het seizoen deed. Verstappen moest het doen met een vijfde plek.

Toegegeven; Vettel had op het circuit van Interlagos geen last van rivaal Hamilton. De Brit die twee weken geleden in Mexico de titelstrijd in zijn voordeel besliste, startte achteraan, door een crash in de kwalificatiesessie. Hamilton beleefde in de race een machtige opmars, maar eindigde net buiten het podium. Het was Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas die tweede werd, al was de Fin nimmer een bedreiging voor Vettel. Bottas had op zijn beurt weer weinig te duchten van Kimi Räikkönen (Ferrari), die derde werd.

Vermogen teruggeschroefd

Verstappen kwam naar Brazilië met twee zeges uit de voorgaande vier grands prix, maar Interlagos bleek voor hem ‘geen goed circuit’, zo zei hij na de race tegen Ziggo Sport. Tevens dook een kwelgeest uit het verleden op. Zondag bleek namelijk dat motorleverancier Renault het vermogen van de Red Bull had teruggeschroefd uit angst voor betrouwbaarheidsproblemen die Verstappen eerder dit seizoen veel punten kostten. De Franse fabrikant heeft inmiddels zo veel reserveonderdelen moeten uitgeven dat de leveranties hiervan niet meer te garanderen zijn. Daarom besloot Renault om in Brazilië op safe te spelen en beschikte Verstappen over minder vermogen. „Maar”, zo verzekerde Verstappen, „we zijn niet terug bij af.”

Achter de topteams knokte Felipe Massa (36) zich in zijn Williams knap naar een zevende plek. De Braziliaan stopt na dit seizoen en reed zondag zijn laatste grand prix voor eigen publiek. Na afloop klonk het zoontje van Massa over de boordradio: „Papa, ik ben zo trots op jou.” De vice-wereldkampioen van 2008 neemt over twee weken in Abu Dhabi na vijftien jaar definitief afscheid van de Formule 1.