Brieven

Klimaatverandering

Een oorlogseconomie is nodig tegen klimaatverandering

Foto ANP

De minister van Economische Zaken en Klimaat moet de economie direct ombouwen naar een oorlogseconomie, gericht op oorlog tegen verdere klimaatverandering en aanpassing aan de nu al onvermijdelijke effecten. Alleen dan kan Nederland bijdragen aan de eis om jaarlijks 12 procent CO2 te verminderen (De EU mag nog maar negen jaar CO2 uitstoten, 7/10).

Erken dat de huidige economische ordening die reductie niet zal realiseren. Er is immers geen marktprijs voor één graad temperatuur, een ton CO2 of een kilo fijnstof. Prijssignalen die burgers en bedrijven tot het gewenst gedrag van besparing en verduurzaming prikkelen ontbreken. Het duurt te lang dat nu nog te realiseren.

Erken de noodtoestand die ontstaat en gebruik de daarbij behorende wettelijke middelen. Verbied kolencentrales, vliegvakanties en rood vlees eten. Stop kolen binnen drie jaar, olie binnen zes jaar, gas binnen negen jaar. En nog zo veel meer. Enerzijds uit noodzaak, omdat 70 procent van ons bruto nationaal product wordt verdiend gebieden die gevoelig zijn voor overstroming en Nederland in de topvijf van landen staat die door klimaatverandering getroffen zullen worden. Anderzijds om de kans te verzilveren op een nieuw economisch model. Een (tijdelijke) oorlogseconomie om versneld over te stappen naar een samenleving met duurzaam gedrag, economie en techniek is nu nodig.