Honderden doden bij zware aardbeving in Iran

Grensgebied Iran-Irak Vooral het westen van Iran is zwaar getroffen. In Irak lijkt de schade minder.

Langs een van de breuklijnen tussen tektonische platen
Langs een van de breuklijnen tussen tektonische platen

Een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter heeft zondag aan ten minste 328 mensen in Iran en acht personen in Irak het leven gekost. Ook vielen er volgens het Iraanse persbureau ISNA meer dan 2.500 gewonden in Iran. Aan Iraakse zijde raakten meer dan vijftig mensen gewond.

Het zwaarst getroffen werd de provincie Kermanshah in het westen van Iran. Vooral in de plaats Sarpol-e-Zahab en omliggende dorpen stortten veel gebouwen in. In het district Sarpot-e-Zahab zijn volgens de autoriteiten zeker 236 doden gevallen.

„Er liggen nog steeds mensen onder het puin. We hopen dat het aantal doden en gewonden niet te veel gaat oplopen, maar het gaat zeker nog omhoog”, aldus plaatsvervangend gouverneur Mojtaba Nikkerdar van Kermanshah maandagmorgen.

De beving had zondag om 19.18 uur Nederlandse tijd plaats. De Amerikaanse geologische dienst USGS meldde eerst een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, maar stelde dat later bij naar 7,3. Het epicentrum van de beving lag bij de grens tussen Iran en Irak. Tot in het zuiden van Turkije en in Israël was de beving te voelen. Ook in Bagdad raakten velen in paniek.

De Iraanse opperste geestelijke leider Ali Khamenei droeg maandag de hulpdiensten en alle overheidsinstellingen de slachtoffers zo snel en zo goed mogelijk te helpen. Volgens Iraanse hulporganisaties hebben meer dan 70.000 mensen noodopvang nodig.

Veel huizen op het Iraanse platteland zijn gemaakt van leem, waardoor ze bij een beving makkelijk instorten. In een aantal dorpen in het westen van Iran viel de elektriciteit uit en was er geen stromend water meer. In Iran vinden geregeld kleinere aardbevingen plaats. In 2003 trof een zware aardbeving de stad Bam, waarbij minstens 26.000 mensen om het leven kwamen.