Opinie

Hete tranen voor Omtzigt

Het zijn nogal lastige dagen voor ultrarechtse kringen. In Amerika worstelen ze met een 70-jarige fundamentalistisch-christelijke Republikein, Roy Moore, die graag senator wil worden, maar misschien nog liever tienermeisjes aanrandt. En in Nederland hebben we een, ook al christelijk, Kamerlid (van het CDA), Pieter Omtzigt, die een valse Oekraïense getuige gebruikte inzake de vliegramp met de MH17.

Minstens zo saillant als de misstappen van Moore en Omtzigt zijn de verontwaardigde reacties van hun volgelingen. In Amerika schoot de rechtse website Breitbart News Moore te hulp. (Tom-Jan Meeus, de politieke columnist van NRC, vertelde daar zondag in Buitenhof over.)

Interessant vond ik ook de verdedigingslinie die Jim Ziegler, een prominente Republikein in Moores thuisstaat Alabama, optrok: „Neem Jozef en Maria. Maria was een tiener en Jozef een volwassen timmerman. Zij werden de ouders van Jezus. Er is hier niks immoreels of illegaals aan de hand. Het is hoogstens een beetje ongebruikelijk.”

Veel zedendelinquenten zullen het betreuren dat dit argument nooit eerder is gebruikt om hen te verdedigen. „Mevrouw de rechter, mag ik er even op wijzen dat ook Jozef zijn handen niet kon thuishouden? En hoeveel moois heeft ons dit wel niet gebracht?”

Minstens zo saillant als de misstappen van Moore en Omtzigt zijn de verontwaardigde reacties van hun volgelingen

Toch moet ik even wijzen op een zwakke kant ervan: Ziegler ziet over het hoofd dat Maria volgens veel christenen bevrucht is door de Heilige Geest, en niet door Jozef.

Ook de bewonderaars van Pieter Omtzigt schoten in een nogal spastisch aandoende kramp, toen hun held door de ontluisterende onthulling van Wilmer Heck en Andreas Kouwenhoven zaterdag in NRC in opspraak kwam.

Mijn dierbare commentator Wierd Duk, altijd ijverig op de bres voor alles wat zeer rechts is of het kan worden, hoorde ik in WNL op zondag over het artikel in NRC brommen: „Omtzigt wordt in dit stuk geframed als iemand die niet integer zou zijn, terwijl Omtzigt juist op dit dossier buitengewoon zorgvuldig bezig is geweest. Hij heeft zijn fout toegegeven en het zou fout zijn als het beeld zou ontstaan dat Omtzigt de boel oplicht, dat is gewoon niet zo.”

Ik weet dat Duk een hartstochtelijk lezer van mijn columns is, dus ik wil niet te hard over hem oordelen, maar mij moet toch van het hart dat hij iets te ver doorschiet in de verdediging van zijn idool. In het bewuste artikel wordt niets of niemand ‘geframed’, er wordt alleen met een vloed van verifieerbare feiten geconstateerd dat een vooraanstaand Kamerlid van het CDA de kluit volledig belazerd heeft door een valse getuigenis van een Oekraïense leugenaar moedwillig te gebruiken om de toedracht van een vliegramp vertroebelen.

Dat is nogal wat. Dat is zelfs zo veel dat ik, als ik partijleider Buma was, het Kamerlid dringend zou verzoeken de Kamer met onmiddellijke ingang voorgoed te verlaten. Maar ik ben Buma niet, wat ik overigens niet betreur (hij ongetwijfeld evenmin), en het zal dus ook niet gebeuren.

Ook bij GeenStijl huilen ze hete tranen om wat Omtzigt door NRC wordt aangedaan. „Domme actie Pieter Omtzigt weegt niet op tegen kwaadaardigheid NRC Handelsblad” kopten ze. Kennelijk vinden ze ook daar dat er „niks immoreels of illegaals aan de hand is” en dat het „hoogstens een beetje ongebruikelijk is”.

Lees ook: MH17-onthulling pijnlijk voor Omtzigt en coalitie.