EU stelt wapenembargo in tegen Venezuela

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken roepen de regering van Maduro op om “dringend de democratie te herstellen”.

Venezolanen in de hoofdstad Caracas in een rij voor een supermarkt. Er is een groot tekort aan basisbehoeften in het land.
Venezolanen in de hoofdstad Caracas in een rij voor een supermarkt. Er is een groot tekort aan basisbehoeften in het land. Foto Federico Parra/ AFP

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben op maandag een wapenembargo ingesteld tegen het dictatoriale regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Daarnaast werkt de EU aan een reisverbod en het bevriezen van banktegoeden van regeringsvertegenwoordigers van Venezuela.

Met het wapenverbod “en ander gerelateerd materieel dat gebruikt kan worden voor het onderdrukken van de bevolking” en de economische sancties wordt het regime verder onder druk gezet. De EU-ministers roepen de regering “dringend op om de democratische legitimiteit te herstellen”.

Venezuela staat aan de rand van faillissement

Het olierijke Zuid-Amerikaanse land wordt door Maduro met harde hand geleid. De president, die in 2013 de populistische leider Hugo Chávez opvolgde, regeert sinds 2014 vrijwel continu per decreet. Hij verloor eind 2016 de parlementsverkiezingen, maar weigerde op te stappen. In augustus zette de linkse populist het parlement buitenspel door een grondwetgevende vergadering op te richten. Die wordt geboycot door de oppositie.

Lees ook: Maduro danst de salsa, terwijl de bevolking vecht voor vrijheid

Protesten van Venezolaanse demonstranten zijn in de afgelopen maanden hardhandig neergeslagen. Daarbij vielen tientallen doden. Door de lage olieprijs staat het land aan de rand van faillissement. Een groot deel van de inwoners leeft in armoede. Basisbehoeften als voedsel, drinkwater en medicijnen zijn niet beschikbaar.