Een broodje Aleppo: de zoektocht naar de smaken van een verloren stad

Twee journalisten waren in 2003 in Aleppo en aten daar in de beste broodjeszaak van Aleppo. Een podcast over een land in oorlog en het lot van de nationale keuken.

Archiefbeeld (2011) van een bazaar in Aleppo.
Archiefbeeld (2011) van een bazaar in Aleppo. Foto Fabian Bimmer/Reuters

Voordat Aleppo bekend stond om de oorlog die er jarenlang woedde, stond het onder meer bekend om zijn smaken. De rijke historie van de stad, gecombineerd met de ligging, zorgde ervoor dat in menig bazaar en markt verse kruiden, specerijen en andere ingrediënten te krijgen waren. Podcast The Sporkful gaat in een tweeluik op zoek naar de “beste broodjeszaak van Aleppo”, waar Amerikaanse journalisten Adam Davidson en Jen Banbury in 2003 aten en verliefd werden. Heeft de broodjeszaak de burgeroorlog overleefd?

Ze woonden in Bagdad en gingen op vakantie naar Aleppo. Daar werden ze door een vriend in contact gebracht met Issa Touma, een lokale fotograaf. Touma verplichte het tweetal zo ongeveer een broodje te halen bij deze zaak - zonder de naam te noemen. Vlees en groenten lagen tentoongesteld alsof ze in een sieradenwinkel waren. Ze namen verschillende broodjes: schapenhersenen, kip en en schapentong. Banbury was verbaasd over de malsheid van het vlees, de kwaliteit van het broodje. Hoe kon dit allemaal zó goed zijn?

Het stel is er sindsdien niet meer geweest, dacht dat het platgebombardeerd was, maar wilde toch zeker weten of dat zo was. Maar daar kom je niet zomaar achter.

Bestaat de zaak nog?

Even bellen naar Aleppo gaat niet, beseffen de journalisten. Sinds rebellen in de zomer van 2012 in opstand kwamen in Oost-Aleppo, is de stad gedeeltelijk verwoest. Een jaar geleden kwam de stad weer volledig in handen van regeringstroepen. Via vluchtelingen, oude contacten en families van kennissen proberen ze in contact te komen met de broodjeszaak. En als die nog bestaat: leven de eigenaren nog? Wat maakte de broodjeszaak zo speciaal?

Een verhaal over een land in oorlog en het lot van de nationale keuken.

Lees ook: Luister verder bij Sporkful, Apple Podcasts of Spotify: Searching For The Aleppo Sandwich

Beluister het eerste deel van de podcast hier:

    • Bas Tooms