Dodental na aardbeving Iran-Irak opgelopen tot meer dan 450

Er raakten zo’n 6.700 mensen gewond. De aardbeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.

Foto Shwan Mohammed / AFP

Het aantal doden als gevolg van de aardbeving bij de grens tussen Irak en Iran zondagavond is inmiddels opgelopen tot meer dan 450. Dat meldt persbureau Reuters na een verklaring op de Iraanse staatstelevisie. Ook raakten 7.370 mensen gewond. Volgens de Iraanse autoriteiten is het de zwaarste aardbeving in de afgelopen tien jaar. De aardbeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.

In Irak heeft de aardbeving aan zeker zeven mensen het leven gekost. Ten minste 535 mensen raakte gewond, aldus de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken.

Het epicentrum van de aardbeving lag bij de grens tussen Irak en Iran, zo’n 30 kilometer buiten de Koerdische stad Halabja. De provincie Kermanshah, in het westen van Iran, werd het zwaarst getroffen. De aardbeving werd tot in Israël en het zuiden van Turkije gevoeld.

De provincie Kermanshah

Volgens het Iraanse persbureau ILNA werden zeker veertien provincies in het land getroffen. De Iraanse opperste geestelijke leider Ali Khamenei heeft maandagochtend zijn condoleances uitgesproken en de hulpdiensten opgeroepen om alles in het werk te stellen om de getroffenen te helpen. De Iraanse president Hassan Rouhani zal dinsdag een bezoek brengen aan het getroffen gebied. In Irak is met name de Koerdische Autonome Regio getroffen.

Bekijk ook de fotoserie: Zware aardbeving teistert Iran en Irak

Beving

De beving vond plaats rond 21.48 uur plaatselijke tijd. Er werden meer dan honderd naschokken gevoeld. In grote delen van Irak, van de steden Irbil tot Bagdad, vluchtten mensen de straat op.

Turkije heeft noodhulp gestuurd naar het noorden van Irak. Er zijn 33 vrachtwagens onderweg met tenten, bedden, dekens en voedsel. In een aantal Iraakse grenssteden is de noodtoestand uitgeroepen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegezegd ook Iran te zullen helpen als het land hierom vraagt.