Cryptovaluta

AFM waarschuwt : pas op met digitale beursgangen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt particuliere beleggers af deel te nemen aan digitale beursgangen, of zogeheten Initial Coin Offerings (ICO's). Deze uitgiftes van digitale tokens om beginnende internetbedrijven te financieren zijn „kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie”, aldus de toezichthouder in een waarschuwing die maandag is gepubliceerd. Volgens de AFM kan de „huidige hype rondom cryptocurrencies en ICO’s investeerders verblinden voor deze risico’s”, zijn aanbieders van ICO's veelal niet transparant over wat ze doen en worden rendementen overschat. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde banken en andere financiële ondernemingen maandag in een persbericht voor „criminaliteitsrisico’s” verbonden aan ICO's . (NRC)

    • Joris Kooiman