Wereldwijde CO2-uitstoot weer toegenomen

Het is voor het eerst in drie jaar dat er weer meer kooldioxide wordt uitgestoten. De toename is vooral toe te schrijven aan China.

Mensen demonstreren tegen de uitstoot van broeikasgassen tijdens de klimaattop in Bonn.
Mensen demonstreren tegen de uitstoot van broeikasgassen tijdens de klimaattop in Bonn. Foto Philipp Guelland / EPA

De mondiale CO2-uitstoot is dit jaar met 2 procent gestegen. Het is voor het eerst in drie jaar dat er weer meer kooldioxide wordt uitgestoten. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Global Carbon Project, een consortium van internationale onderzoeksorganen dat informatie op het gebied van klimaatverandering en CO2-uitstoot verzamelt.

De toename is vooral toe te schrijven aan China, de grootste vervuiler ter wereld. Het land stootte 3,5 procent meer kooldioxide uit dan het jaar ervoor, met name omdat er meer gebruik werd gemaakt van steenkool dan voorgaande jaren. Ook in India werd er 2 procent meer CO2 uitgestoten.

De Verenigde Staten kenden een daling van 0,4 procent. Ook in Europa werd er 0,2 procent minder koolstofdioxide uitgestoten.

Lees ook: ‘De EU mag nog maar negen jaar CO2 uitstoten’

“Teleurgesteld”

De onderzoekers reageerden teleurgesteld op de resultaten. Rob Jackson, een van de onderzoekers, zei volgens persbureau AP: “We hoopten dat we dit achter ons hadden gelaten. Maar dat blijkt toch niet het geval.” Het rapport werd gepresenteerd op de jaarlijkse klimaattop die op dit moment in de Duitse stad Bonn wordt gehouden.

Lees ook: CO2-concentratie op hoogste niveau in 3 tot 5 miljoen jaar

Vorig jaar bleef de uitstoot van CO2 wereldwijd nog stabiel, ondanks de economische groei. Toen hoopten de onderzoekers nog dat economische groei niet langer voor een stijging van CO2-uitstoot zou zorgen.

Twee weken geleden liet het Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) weten dat concentratie van kooldioxide in de atmosfeer vorig jaar het hoogste niveau in 3 tot 5 miljoen jaar heeft bereikt. Deze stijging in CO2 zorgt voor een stijging in temperatuur, met een zekere vertraging.