Chipfabrikant Qualcomm weigert miljardenbod

De chipmaker noemde het bod van 130 miljard dollar door branchegenoot Broadcom een “significante onderwaardering”.

Foto Mike Blake / Reuters

130 miljard dollar, omgerekend 112 miljard euro - ruim 5 miljard meer dan het nationaal product van Hongarije. Het was volgens de Amerikaanse chipmaker Qualcomm veel te weinig voor een overname door de eveneens Amerikaanse branchegenoot Broadcom. De directie van Qualcomm maakte maandagmiddag bekend dat de leden het bod unaniem naast zich neerleggen.

De directie van Qualcomm noemt het miljardenbod “een significante onderwaardering” van de waarde die het bedrijf vertegenwoordigt in mobiele technologie. Het bod dat vorig week door Broadcom werd uitgebracht, werd als vijandig beschouwd. Bij het totale overnamebedrag van 130 miljard dollar zat ook de overname van 25 miljard aan schuld inbegrepen. Deze schuld was opgebouwd doordat Qualcomm eind 2016 de Nederlandse chipmaker NXP overnam.

Grootste overname

Volgens Qualcomm-bestuursvoorzitter Steve Mollenkopf is er geen bedrijf beter in het maken van chips voor mobiele telefoons, netwerken van halfgeleiders, de auto-industrie en het Internet of Things.

Als het tot een overname zou komen, zou het een van de grootste bedrijven in de markt voor halfgeleiders zijn geweest. Qualcomm is na Samsung en Intel de derde chipfabrikant wereldwijd. Een combinatie met Broadcom zou een beurswaarde van ruim 200 miljard dollar hebben vertegenwoordigd - nog niet groot genoeg om de concurrentie van de mondiale nummers 1 en 2 te winnen.