CDA’er Omtzigt legt MH17-woordvoerderschap tijdelijk neer

“De zoektocht naar de waarheid en daders dient niet belast te worden met een debat over mijn handelen”, schrijft Omtzigt op Facebook.

Foto Bart Maat / ANP.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt legt zijn woordvoerderschap over het MH17-dossier neer. Dat heeft hij zojuist via Facebook bekend gemaakt. Omtzigt raakte dit weekend in opspraak toen NRC onthulde dat hij een nepgetuige in een zaal met nabestaanden twijfel heeft laten zaaien over de toedracht van de MH17-ramp.

Omtzigt schrijft dat hij als gevolg van de onthulling “de komende tijd” niet meer het woord zal voeren over het MH17-dossier. “De zoektocht naar de waarheid en de daders is moeilijk en belangrijk en dient in de Kamer niet belast te worden met een debat over mijn handelen”, schrijft Omtzigt. Het Kamerlid schrijft verder “dat het niet mijn bedoeling is geweest om de nabestaanden en de mensen die bij het onderzoek betrokken zijn op deze manier met de gevolgen van mijn handelen te confronteren”.

Omtzigt kwam afgelopen weekend onder vuur te liggen toen NRC onthulde dat het CDA-Kamerlid in mei op een bijeenkomst met nabestaanden van de MH17 spreektijd vroeg voor een Oekraïense man. Deze man, een afgewezen asielzoeker, sprak voor de bijeenkomst met Omtzigt en verklaarde zich niet gehoord te voelen. De Oekraïener zei in de verklaring op de avond dat hij andere vliegtuigen in de lucht had gezien toen de MH17 neerstortte. De tekst die de getuige uitsprak, was van tevoren opgesteld door het Kamerlid.

De theorie die de Oekraïense man naar voren bracht komt uit Rusland, waar na de ramp werd gesuggereerd dat het vliegtuig is neergeschoten door een Oekraïense straaljager. Onderzoek van NRC wees uit dat de man helemaal geen getuige was van de ramp. Ook wist Omtzigt dat de verklaring van de man al in het bezit was van het Joint Investigation Team (JIT) dat de MH17-ramp onderzoekt.

Over de toedracht van de MH17-ramp wordt informatie verspreid die aantoonbaar niet klopt. Lees hier de volledige reconstructie van NRC

Omtzigt: spijtig dat ik man podium bood

In zijn verklaring schrijft Omtzigt dat het gesprek dat hij van tevoren met de man had “onduidelijk was”, dat hij dacht dat de man op de rampplek was toen MH17 werd neergehaald en dat hij zich niet gehoord voelde. Omtzigt zegt dat hij de man niet per sms hoofdpunten voor zijn verklaring had moeten dicteren. “Het spijt me dat ik er actief aan meegewerkt heb deze man op de bijeenkomst een podium te bieden. Ik heb dit gedaan met de beste intenties, maar ben me bewust van het feit dat mijn handelingen in dit geval alleen maar vervelende gevolgen hebben gehad.”

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zei eerder op maandag dat Omtzigt fouten heeft gemaakt en “onzorgvuldig” heeft gehandeld. Buma zei verder dat hij de kwestie dinsdag in de fractie wilde bespreken.

Dat er zo snel na het aantreden van het kabinet-Rutte III gedoe ontstond rond Omtzigt is brisant. Omtzigt staat al jaren bekend als een dwarsligger die zich moeilijk laat regisseren. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft in zowel Tweede als Eerste Kamer maar een nipte meerderheid van één zetel. Stappen nemen tegen Omtzigt zou voor het CDA niet eenvoudig zijn en kan verstrekkende consequenties hebben. Hij kwam in maart ook met bijna 98.000 voorkeursstemmen in de Kamer.

Lees ook: Het 76ste Kamerlid: wie kan de coalitie doen wankelen?