Buma: Omtzigt handelde onverstandig

CDA-fractievoorzitter wil in zijn eerste reactie op MH17-onthulling van NRC nog niet zeggen of Omtzigt Kamerlid kan blijven.

Foto Lex van Lieshout / ANP.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vindt dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt fouten heeft gemaakt en “onverstandig” heeft gehandeld in de MH17-zaak waardoor hij dit weekend in opspraak raakte. Buma antwoordde maandag op de vraag of Omtzigt Kamerlid kan blijven niet direct bevestigend. Hij zei dat hij de kwestie dinsdag eerst in de CDA-fractievergadering wil bespreken.

NRC onthulde zaterdag dat Omtzigt in mei dit jaar een Oekraïense nepgetuige in een zaal met nabestaanden twijfel heeft laten zaaien over de toedracht van de MH17-ramp. Omtzigt twitterde zaterdag dat hij in zijn gedrevenheid om vragen over de ramp te beantwoorden “onzorgvuldig” heeft gehandeld en dat te betreuren. Omtzigt was maandag niet bereikbaar voor een nadere toelichting. Volgens Buma trekt Omtzigt zich de situatie “zeer aan”.

Lees ook: MH17-onthulling pijnlijk voor Omtzigt en coalitie, onze analyse over de gevolgen van de onthulling voor Rutte III.

Buma zei maandag dat hij het belangrijk vindt dat Omzigt zelf heeft verklaard dat hij zijn handelen betreurt. De CDA-leider zei daarna dat het “er nu om gaat om alle stappen verstandig te zetten, ook naar Omtzigt toe”. De kwestie komt dinsdag aan de orde in de wekelijkse fractievergadering van het CDA, waar Omtzigt de kans zal krijgen zijn positie uit te leggen. Na de vergadering wordt mogelijk duidelijk of de misstap van Omtzigt gevolgen heeft voor zijn politieke toekomst of zijn MH17-portefeuille, hoewel Buma zei dat hij de kwestie zorgvuldig wil afwikkelen. “Die zorgvuldigheid vergt echt wel een paar dagen.”

Bekijk hieronder de verklaring die Buma tegenover de NOS gaf:

Omtzigt wist dat verklaring Oekraïener al bekend was

Omtzigt vroeg op de bewuste avond met nabestaanden spreektijd aan voor een Oekraïense man, die vervolgens zei dat hij andere vliegtuigen had gezien op het moment dat MH17 neerstortte. Deze complottheorie, die suggereert dat niet een Russische Boek-raket maar bijvoorbeeld Oekraïense gevechtsvliegtuigen MH17 hebben neergehaald, wordt vooral vanuit Rusland verspreid. Onderzoek van NRC wees uit dat de man helemaal geen getuige was van de ramp. Ook wist Omtzigt dat de verklaring van de man al in het bezit was van het Joint Investigation Team (JIT) dat de MH17-ramp onderzoekt.

Lees ook: Hoe twijfel rond MH17 in de hand wordt gewerkt.

Dat er zo snel na het aantreden van het kabinet-Rutte III gedoe ontstaat rond CDA-Kamerlid Omtzigt is brisant. Omtzigt staat al jaren bekend als een dwarsligger die zich moeilijk laat regisseren. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft in zowel Tweede als Eerste Kamer maar een nipte meerderheid van één zetel. Stappen nemen tegen Omtzigt is voor het CDA dus niet eenvoudig en kan verstrekkende consequenties hebben. Hij kwam in maart ook met bijna 98.000 voorkeursstemmen in de Kamer.