Brits parlement krijgt bindende stem over Brexit-akkoord

Het Lagerhuis mag een definitieve Brexit-deal eventueel wegstemmen. Het uittredingsproces gaat hoe dan ook door.

Brexit-minister David Davis
Brexit-minister David Davis Foto Virginia Mayo/AP

Het Britse parlement mag zich bij een definitief Brexit-akkoord uitspreken in een bindende stemming. Dat heeft minister voor Brexit-zaken David Davis maandag verklaard tegenover het Lagerhuis, meldt de BBC.

Het was al wel duidelijk dat de parlementsleden inspraak zouden krijgen in het uittredingsproces, maar wanneer en in welke mate was nog niet bekend. Met deze bindende stem wil premier Theresa May laten zien dat zij de mening van alle Lagerhuisleden, ook die van pro-Europese signatuur, serieus neemt.

Davis zei maandag dat “het akkoord alleen standhoudt als het parlement het goedkeurt”. Hij benadrukte echter dat de Brexit hoe dan ook doorgaat. Als een akkoord door het Lagerhuis wordt afgewezen, gaat het Verenigd Koninkrijk dus zónder deal de EU uit: een ‘harde’ Brexit.

Labour tevreden

Oppositiepartij Labour, tegenstander van Brexit, verwelkomde de inspraak, waar de partij al maanden om vroeg. Later deze week debatteert het Lagerhuis over nieuwe wetgeving die moet worden opgesteld ten gevolge van de uittreding.

Sinds een meerderheid van de Britse stemmers zich vorig jaar achter een vertrek uit de Europese Unie schaarde, wordt door de Britten met Brussel onderhandeld over hoe de Brexit zal verlopen. Er moeten akkoorden worden gesloten over handel, burgerrechten, visumvoorwaarden en andere samenwerkingskwesties. Over al die onderdelen, die samen zullen worden gevoegd in een Brexit-akkoord, mag het parlement zich in de toekomst uitspreken.

Lees ook: Steekspel binnen de Tories: speelruimte May weer kleiner

Dat is vermoedelijk nog niet snel aan de orde, aangezien de onderhandelingen tussen Londen en de EU over de uittreding zeer stroef verlopen. Uiterlijk maart 2019 moet er een akkoord bereikt zijn, waarmee het Verenigd Koninkrijk zijn lidmaatschap van de Unie kan opzeggen. Als er dan nog geen deal is bereikt, volgt een ‘harde’ Brexit, waarbij de Britten uit de EU stappen zonder afspraken over deze transitie.

Coalitie wankelt

De handreiking van May volgt nadat haar coalitie flinke klappen te verduren heeft gekregen. Minister van Defensie Michael Fallon stapte begin deze maand op nadat er ophef was ontstaan omdat hij in het verleden zijn hand op de knie van een vrouwelijke journalist had gelegd. Niet lang daarna moest minister van Ontwikkelingssamenwerking Piti Parel het veld ruimen. Zij stapte op nadat ze op eigen initiatief ontmoetingen had geregeld met Israëlische regeringsvertegenwoordigers, inclusief premier Benjamin Netanyahu.

Tot overmaat van ramp voor May zegden zondag veertig Lagerhuisleden het vertrouwen in de premier op. Als zich hier nog acht parlementariërs bij voegen, moet May opstappen.