bezoek in Barcelona

Rajoy roept op einde te maken aan ‘separatistische verwoesting’

De Spaanse premier Mariano Rajoy was zondag voor het eerst sinds de machtsovername van Madrid op bezoek in Catalonië. Tijdens een bijeenkomst van zijn partij Partido Popular (PP) in Barcelona zei hij te verwachten dat de regionale verkiezingen van volgende maand een einde zullen maken aan de „separatistische verwoestingen”. De verkiezingen van 21 december gaan volgens Rajoy om „democratie en vrijheid”. De premier verdedigde zijn besluit om artikel 155 van de Grondwet in te roepen, dat Madrid de macht geeft in Catalonië. In zijn toespraak riep Rajoy bedrijven op om niet te vertrekken. Zaterdag demonstreerden 750.000 mensen in Barcelona voor de vrijlating van de Catalaanse leiders. In totaal zitten acht voormalige leden van de regioregering en twee activisten vast. (NRC)