Bestuursvoorzitter KPMG Albert Röell stapt op

Volgens Röell verliep “de onderlinge samenwerking niet optimaal”. Hij leidde het bedrijf sinds september 2015.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De bestuursvoorzitter van accountantskantoor KPMG Albert Röell stapt per 1 december op. Dat laat het bedrijf maandag in een verklaring weten. Volgens Röell verliep “de onderlinge samenwerking niet optimaal”. Röell leidde het bedrijf sinds september 2015.

In de verklaring schrijft het bedrijf dat Röell de beslissing heeft genomen “in goed overleg met de raad van commissarissen en de raad van bestuur”. Zijn taken worden tijdelijk overgenomen door Rob Fijneman, lid van de raad van bestuur, tot er een opvolger is gevonden. Röell blijft als adviseur tot 1 november 2018 verbonden aan het bedrijf.

Onvoldoende draagvlak

Ook Bernard Wientjes, voorzitter van de raad van commissarissen van KPMG, noemt de samenwerking tussen Röell en de rest van de raad van bestuur “niet optimaal”. “In de persoonlijke sfeer was er onvoldoende draagvlak binnen de raad van bestuur”, zei hij maandagavond tijdens een persmoment. Ook zou er “onvoldoende onderlinge samenwerking” zijn in de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Volgens Wientjes nam Röell zelf het initiatief om op te stappen.

Wientjes deelde daarnaast mee dat de volgende bestuursvoorzitter net als Röell afkomstig zal zijn van buiten het KPMG. Röell is bankier en was bestuursvoorzitter van Kas Bank voor zijn overstap naar KPMG in 2015. Daarvoor werkte hij voor CenE Bankiers, ING en McKinsey.

Lees ook: Met handige trucs hield KPMG de winst laag

Problemen

KPMG kwam de afgelopen jaren verschillende keren in opspraak. Zo moest het bedrijf in juli voor 8 miljoen euro schikken met justitie, vanwege belastingfraude. In 2013 moest het bedrijf ook al een schikking treffen van 7 miljoen euro vanwege het verhullen van omkoping door bouwbedrijf Ballast Nedam. Ook kreeg het accountantskantoor een recordboete van toezichthouder AFM wegens slechte interne kwaliteitsbeheersing.

Lees ook: KPMG is heel transparant, maar ‘er zit een grens aan’

President-commissaris Bernard Wientjes zegt dat het “verandertraject” dat KPMG daarom onlangs insloeg, wordt doorgezet. “We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet.”