Culemborg heeft weer stroom na Apache-ongeluk

De helikopter vloog maandag tegen een hoogspanningskabel. De Koninklijke Marechaussee en de OVV doen onderzoek.

De Apache-helikopter van Defensie die tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel is gevlogen.
De Apache-helikopter van Defensie die tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel is gevlogen. Foto Sem van der Wal/ANP

De 24.000 huishoudens die maandagavond in Culemborg en omgeving werden getroffen door een stroomstoring hebben weer elektriciteit. Dat meldt netwerkbeheerder Liander. De storing duurde tot ongeveer 01.00 uur in de nacht van maandag op dinsdag.

Een Apache-helikopter vloog maandagavond tegen een hoogspanningskabel in de buurt van Culemborg. De twee bemanningsleden wisten het toestel na het ongeval veilig aan de grond te zetten in de buurt van Zoelmond. Er vielen geen gewonden.

De Koninklijke Marechaussee, belast met de politietaken van Defensie, doet onderzoek naar het ongeluk in opdracht van het Openbaar Ministerie. Het OM bepaalt vervolgens of een strafrechtelijk onderzoek ingesteld moet worden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet los daarvan een verkennend veiligheidsonderzoek.

Twitter avatar CrisisGLZ Veiligheidsregio GZ Helikopter van defensie in hoogspanningsmast gevlogen #zoelmond. Geen gewonden. Stroomuitval in de omgeving.

Ook in Beusichem, Geldermalsen, Rumpt, Tiel en Tricht zaten mensen zonder elektriciteit. Er werden meerdere vuurkorven aangestoken om voor verlichting te zorgen.

Mensen die uren in het donker hebben gezeten krijgen mogelijk een schadevergoeding. Op de website van Liander staat dat bewoners die langer dan vier uur zonder stroom zitten daar recht op hebben.

Twitter avatar Kon_Luchtmacht Luchtmacht Een van onze Apaches heeft tijdens een avondvliegtraining een hoogspanningskabel geraakt in #Zoelmond. De helikop… https://t.co/oRhnXPsRdA

Extra politietoezicht

In Culemborg was extra politietoezicht. Er werden politiehelikopters ingezet en bij de N320 was de weg tijdelijk afgesloten. Veel mensen zijn naar de plek waar de botsing plaatsvond afgereisd om te komen kijken.

In de stad zijn maandagavond enkele vernielingen gepleegd. Ook zijn enkele inbraken gemeld. Een auto brandde uit, maar dat zou ook een technische oorzaak kunnen hebben. Geruchten over plunderingen sprak burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen tegen in de radio-uitzending op Omroep Gelderland.

Twitter avatar Onderzoeksraad Onderzoeksraad Onderzoekers voor verkennend onderzoek naar Zoelmond ivm helikopter van @DefensieOnline die hoogspanningskabel heeft geraakt.

Oefening Decisive Thunder

Gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht oefenen deze week in het laagvliegen als onderdeel van Oefening Decisive Thunder. De toestellen trainen van 09.30 uur tot middernacht.

Stroombedrijf Liander zei aanvankelijk te verwachten dat de storing rond 21.00 uur zou zijn opgelost, maar meldde daarna dat de problemen tot omstreeks 01.00 uur in de nacht van maandag op dinsdag zouden duren.

Behalve met elektriciteit waren er ook problemen ontstaan met het mobiele telefoonnetwerk, dat overbelast werd door het vele belverkeer. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vroeg mensen alleen te telefoneren als dit echt nodig is.

Twitter avatar CrisisGLZ Veiligheidsregio GZ Mobiele netwerk overbelast, bel niet als het niet nodig is. #Stroomstoring #Zoelmond

Ook was het treinverkeer ten gevolge van de storing tijdelijk ontregeld. Er reden uur geen treinen tussen Geldermalsen en Tiel en tussen Beesd en Tiel. Alle drie de plaatsen kampten met stroomuitval. In de tussentijd zijn busjes ingezet.

Tien jaar geleden bijna hetzelfde

In 2007 gebeurde vrijwel hetzelfde incident in dezelfde regio. Toen vloog een Apache-helikopter in de Bommelerwaard tegen hoogspanningskabels, waardoor circa vijftigduizend huishoudens meerdere dagen zonder stroom zaten. De piloten kregen een taakstraf voor hun roekeloze vlieggedrag, dat tientallen miljoenen euro’s aan schade veroorzaakte.

De getroffen mensen maakten er het beste van:

Twitter avatar Heididepeidi Heididepeidi Voor het eerst in jaren de afwas met de hand gedaan. #stroomstoring #Culemborg
Twitter avatar theders Theo Dersjant Stroomstoring in Culemborg. https://t.co/mO8nE4Lcj0