AFM waarschuwt voor risico’s van digitale beursgangen

Volgens de AFM is er bij een digitale beursgang een “zeer hoge kans” dat je als investeerder je geld verliest.

Foto ANP

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt consumenten af te investeren in beursgangen met digitale valuta. In een maandag gepubliceerde waarschuwing schrijft de AFM dat bij dit soort beursgangen, ook wel initial coin offerings (ICO’s) een “zeer hoge kans” is dat investeerders hun geld verliezen.

Een ICO is een vooral door start-ups gebruikte methode om geld op te halen. De bedrijven geven tegoedbonnen uit (‘tokens’) die beleggers vaak met digitale valuta’s zoals Bitcoin aankopen. Bedrijven die aan ICO’s doen, verwachten dat de uitgegeven tegoedbonnen in waarde zullen stijgen. Maar de ‘token’ geeft geen garanties, tegenprestaties of rechten aan de belegger. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor oplichting.

Lees ook: Waar gáát die ICO-hype eigenlijk over? Vier vragen

Gemanipuleerd

Veel aanbieders van ICO’s zijn daarnaast niet transparant over wat ze doen. Iedereen met een internetverbinding kan er in principe een organiseren. ICO’s vallen in veel gevallen buiten het toezicht van de AFM, waardoor er makkelijk gemanipuleerd kan worden.

De instantie vindt het nodig nu te waarschuwen door de “huidige hype” rondom digitale valuta’s en ICO’s. Het FD schrijft dat dit jaar zo’n 210 bedrijven wereldwijd een ICO hebben gedaan. Daarmee is 3,2 miljard dollar (2,7 miljard euro) opgehaald. In Nederland zijn er tot nu toe niet meer dan tien ICO’s geweest volgens de krant.

Internetzeepbel

“Mensen stoppen hun hele hebben en houwen in digitale valuta’s terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen”, zegt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven tegen het FD. Ze vergelijkt de populariteit van de ICO’s met de internetzeepbel van de jaren negentig.

Voorheen waren dit soort investeringen voorbehouden aan professionele beleggers. Particuliere investeerders onderschatten volgens het AFM de expertise die dit soort beleggingen vereist. Daardoor lopen ze de kans opgelicht te worden.

Lees ook: Hij verloor zijn wachtwoord (en daarmee 30.000 dollar in bitcoins)