50Plus zoekt op congres liever ‘judas’ dan inhoudelijke discussie

Partijleden spreken in tijdens de algemene ledenvergadering van 50Plus.
Partijleden spreken in tijdens de algemene ledenvergadering van 50Plus. Jeroen Jumelet / ANP

Partijvoorzitter Jan Zoetelief heeft nog zo verzocht er „geen Poolse landdag van te maken, al lijkt dat de gewoonte”. 50Plus heeft een reputatie als het om partijcongressen gaat. Telkens opnieuw bevechten leden elkaar met procedures, spelen ze in publieke discussies op de man, of lopen ze weg wanneer ze hun zin niet krijgen. Tot inhoudelijke discussies komt het zelden. Het loopt zaterdag in een benauwde zaal met ruim tweehonderd 50Plussers in Zwolle niet anders.

Zoetelief raakt gedurende de dag zichtbaar geagiteerd over de elkaar opvolgende leden die met moties, amendementen en ordevoorstellen proberen het bestuur te dwingen hen alsnog mee te laten doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Slechts 22 plaatselijke initiatieven hebben daar toestemming voor gekregen. Protesteert een lid te lang, dan laat hij diens microfoon uitzetten. Een boze mevrouw wordt bijna fysiek van het podium gedwongen.

Chaos campagne

Terwijl er genoeg inhoudelijks te bespreken was bij 50Plus. De aanstaande gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld. En het interne evaluatierapport waaruit bleek dat de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer in maart een totale chaos was. Het rapport is niet openbaar, maar werd vorige week gepubliceerd door NRC. 50Plus haalde vier zetels tijdens de verkiezingen, terwijl peilingen er in februari nog tien voorspelden.

In een korte presentatie vergelijkt de auteur van het rapport, voorzitter van het wetenschappelijk partijbureau Richard De Mulder, de campagne met een vliegtuig dat op koers was, maar neerstortte door gebrek aan communicatie en ruimte voor tegenspraak. Na de presentatie mogen geen vragen gesteld worden.

Zoetelief maakt in zijn toespraak geen woord vuil aan de kritiek uit het rapport. Hij wil er maar één ding over kwijt: het is een schande dat een „judas” het document gelekt heeft „om de partij te beschadigen”.

Lees ook: Geheim rapport: chaos 50Plus-campagne