Zeven doden bij aanval op vredesconcert Centraal-Afrikaanse Republiek

Ook vielen er twintig gewonden. Twee mannen gooiden een granaat in het publiek.

Vlag van de Centraal-Afrikaanse Republiek
Vlag van de Centraal-Afrikaanse Republiek Foto Global Panorama

Een concert dat was georganiseerd om op te roepen tot vrede en verzoening in de door interne strijd verscheurde Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is zaterdagavond in geweld geëindigd. Bij een granaataanval en aansluitende gevechten in hoofdstad Bangui kwamen zeven mensen om het leven. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken laten weten, meldt persbureau Reuters zondag.

Terwijl het concert gaande was wierpen twee personen vanaf een passerende motorfiets een granaat in het publiek. Daarbij stierven vier mensen en vielen twintig gewonden. Zeker vier gewonden zijn in kritieke toestand.

Lees ook: In vergeten CAR dreigt ‘genocide’

Na de aanval braken gevechten uit in de islamitische wijk PK5 in het overwegend christelijke Bangui. Daarbij kwamen nog eens drie jongeren om het leven. Ooggetuigen zeiden dat zij denken dat het om een vergeldingsaanval gaat. “Zij [de moordenaars, red.] denken blijkbaar dat de moslims achter de granaataanval zaten”, aldus een inwoner van de wijk tegenover Reuters.

Geloofsgeweld

De CAR wordt al bijna vijf jaar geteisterd door interne strijd, waarbij christenen en moslims elkaar uitmoorden. De islamitische Séléka-strijdgroep pleegde in 2013 een staatsgreep, waarbij het de macht in de hoofdstad greep. De beweging werd verjaagd door de christelijke Anti-balaka-militie, waarmee de coup was afgeslagen. Het geweld tussen beide geloofsgroepen duurt echter nog immer voort.

Lees ook: Vergeten Centraal-Afrikaanse kinderen vertellen in een online strip

Het conflict heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. Daarnaast zijn honderdduizenden mensen ontheemd geraakt. Komende week stemt de VN-Veiligheidsraad over een resolutie om 900 extra blauwhelmen naar de CAR te sturen. Die komen bovenop de ruim 13.000 VN-medewerkers die al in het land actief zijn.

De ligging van Bangui: