Meer dan 350 doden bij aardbeving grensgebied Iran-Irak

Er zijn zo’n zesduizend gewonden. Veel mensen liggen nog onder het puin. De beving had een kracht van 7,3.

Veel Iraniërs hebben de koude nacht buiten doorgebracht uit angst voor naschokken.
Veel Iraniërs hebben de koude nacht buiten doorgebracht uit angst voor naschokken. Foto Pouria Pakizeh/ AFP

Een aardbeving met een kracht van 7,3 heeft zondag bij de grens tussen Iran en Irak aan meer dan 350 mensen het leven gekost. In Iran kwamen zeker 348 mensen om en raakten 6.603 mensen gewond. Aan Iraakse zijde kwamen zeven mensen om het leven en raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond. Dat meldt persbureau AP na een verklaring van de autoriteiten.

De beving deed zich voor om 19.18 uur Nederlandse tijd. De Amerikaanse seismologische dienst USGS meldde eerst een kracht van 7,2, maar stelde dat later bij naar 7,3. Het epicentrum van de beving lag bij de grens tussen Iran en Irak. Tot in Israël en het zuiden van Turkije is de aardbeving gevoeld.

De Iraanse opperste geestelijke leider Ali Khamenei heeft op maandag zijn condoleances overgebracht en de hulpdiensten en alle overheidsinstellingen opgedragen om iedereen die getroffen is zo goed mogelijk te helpen, meldden Iraanse staatsmedia. Volgens het Iraanse Rode Kruis hebben meer dan 70.000 mensen noodopvang nodig.

Iran

De aardbeving werd gevoeld in meerdere provincies in Iran, de westelijke provincie Kermanshah is het zwaarst getroffen. In het deelgebied Sarpol-e Zahab op 15 kilometer van de Iraakse grens zijn meer dan 236 doden gevallen. Plaatsvervangend gouverneur Mojtaba Nikkerdar van Kermanshah liet weten:

“Er liggen nog steeds mensen onder het puin. We hopen dat het aantal doden en gewonden niet te veel gaat oplopen, maar het gaat zeker nog omhoog.”

Veel huizen op het Iraanse platteland zijn gemaakt van modder en klei, waardoor ze bij een beving makkelijk instorten. In een aantal dorpen in het westen van Iran viel de elektriciteit uit en was er geen stromend water meer. In Iran vinden geregeld kleinere aardbevingen plaats. In 2003 trof een zware aardbeving de stad Bam, waarbij minstens 26.000 mensen om het leven kwamen.

Irak

In Irak vielen zeker zeven doden in de Koerdische Autonome Regio, meldden Iraakse lokale gezagsdragers. De grootste schade werd aangericht in de plaats Darbandikhan, 75 kilometer ten oosten van de stad Sulaymaniya. Het belangrijkste ziekenhuis raakte daar beschadigd en zit zonder stroom, zei de Iraaks-Koerdische minister van Gezondheid, Rekwat Hama Rasheed.

In zowel Iran als Irak moesten veel mensen hun huizen verlaten tijdens het natuurgeweld. Vanwege de angst voor naschokken blijven veel mensen op straat en in parken in de koude nacht. In grenssteden aan de Iraakse kant is de noodtoestand uitgeroepen.

Turkije stuurt hulpgoederen naar Irak

De Turkse premier Binali Yildirim laat aan AP weten dat zijn land onmiddelijk hulp stuurt naar buurland Irak. In totaal zijn 33 vrachtwagens met tenten, bedden, dekens en voedsel onderweg naar de Koerdisch-Iraakse stad Sulaymaniyah. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat het ook bereid is om hulp te bieden aan Iran.

De Canadese premier Justin Trudeau toonde op Twitter zijn medeleven met de families die zijn getroffen door de aardbeving.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau Tragic news from Iran and Iraq today. Canadians offer their deepest sympathies to the families affected by the earthquake in the region.

Ook minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft zijn medeleven geuit.