Zwitserland en Kroatië naar WK voetbal in Rusland

De Zwitsers en Kroaten speelden beiden gelijk, maar hadden genoeg aan eerdere zegen.

De Zwitser Steven Zuber schiet op doel.
De Zwitser Steven Zuber schiet op doel. Foto Arnd Wiegmann/Reuters

Zwitserland en Kroatië hebben zich zondagavond geplaatst voor het WK voetbal, volgende zomer in Rusland. Het 0-0 gelijkspel van de Zwitsers in de returnwedstrijd tegen Noord-Ierland was voldoende. In een eerder treffen wonnen Zwitserland met 1-0. Ook Kroatië plaatste zich na een gelijkspel dankzij eerdere winst tegen Griekenland.

Zwitserland - Noord-Ierland: 0-0

De Zwitsers waren de betere ploeg en hadden veel kansen, maar aanvallers Steven Zuber, Haris Seferovic en Xherdan Shaqiri verzuimden meermaals te scoren. Dat kwam ook door de alerte doelman Michael McGovern.

Ondanks de Zwitserse overmacht bleef het spannend op het drassige veld van het St-Jakob Park. Noord-Ierland probeerde in het laatste kwart te scoren en daarmee tot een verlenging van de speeltijd te komen. Zelfs in de blessuretijd kwam het team nog dichtbij, een kopbal van Jonny Evans werd door Ricardo Rodríguez van de lijn gehaald.

Griekenland - Kroatië

Voor de Grieken begon de match zondag met enige druk, dankzij de statistieken. Kroatië verloor nooit eerder een belangrijke play-offwedstrijd:

Desondanks ging Griekenland direct na de aftrap hard in de aanval. De ploeg had ook wat goed te maken: in de eerste match wonnen de Kroaten met 4-1. Vele pogingen ten spijt kwamen de Grieken niet tot scoren. In de eerste helft waren de Kroaten de betere partij.

Vervelend voor de Kroatische keeper Danijel Subasic was dat hij in de eerste helft vanuit het publiek meerdere malen met een laserpen werd beschenen. De doelman beklaagde zich niet bij de arbiter over de hinder.

In een energieke tweede helft probeerden de Grieken het nog eens, maar tevergeefs: de wedstrijd eindigde zoals die begon. Daarmee mogen de Kroaten volgend jaar in actie komen in Rusland.

Na het weekend worden nog twee wedstrijden gespeeld voor de laatste WK-tickets. Maandagavond neemt Italië het in de return op tegen Zweden. Bij het eerste treffen wonnen de Scandinaviërs met 1-0. Een dag later is het de beurt aan Ierland en Denemarken, die de vorige match doelpuntloos eindigden.