VS zet drie droneaanvallen in tegen extremisten in Somalië

In 24 uur tijd werden drie aanvallen uitgevoerd tegen al-Shabaab en Islamitische Staat in Somalië.

Een Amerikaanse aanvalsjager. Beeld ter illustratie.
Een Amerikaanse aanvalsjager. Beeld ter illustratie. Foto Jake Cannady/EPA

Opnieuw heeft de Amerikaanse luchtmacht aanvallen uitgevoerd in Somalië. In 24 uur tijd werd driemaal een drone ingezet tegen doelwitten. Dat liet US Africa Command, het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger in Afrika, op zondag weten.

Volgens een woordvoerder van het leger werden de drones ingezet tegen extremistische groeperingen in Somalië en werden “meerdere extremisten” in die aanvallen gedood.

Twee luchtaanvallen op zaterdag en zondag hadden als doelwit al-Shabaab, een islamitische gewapende groepering die is gelieerd aan al-Qaeda. Al-Shabaab strijdt al een decennium tegen de regering van Somalië. De Amerikaanse krijgsmacht werkte voor de aanvallen samen met de Somalische overheid.

Twitter avatar USAfricaCommand US AFRICOM U.S. Conducts Airstrike in Support of the Federal
Government of Somalia - https://t.co/cRhyXi0h92 https://t.co/ONYvxeWE2Z

IS in Hoorn van Afrika

In het noorden van Somalië werd zondagochtend een droneaanval uitgevoerd tegen Islamitische Staat, dat grondgebied in de Hoorn van Afrika bezet. Sinds twee jaar zit IS ook in Somalië. De Amerikaanse luchtmacht voerde aan het begin van deze maand de eerste aanval uit tegen de groepering op Somalisch grondgebied.

In totaal heeft de Amerikaanse luchtmacht dit jaar in 26 aanvallen ingezet tegen extremistische groeperingen in Somalië, zei de woordvoerder.