Vettel eindelijk weer eens de beste, Verstappen onmachtig in Brazilië

Max Verstappen onderweg op het circuit van Interlagos in São Paulo.
Max Verstappen onderweg op het circuit van Interlagos in São Paulo. Foto EPA/Sebastiao Moreira

Voor het eerst sinds juli heeft Sebastian Vettel weer een Grand Prix gewonnen. In Brazilië dicteerde de Duitse coureur de race, waarin Max Verstappen genoegen moest nemen met de vijfde plaats. Wereldkampioen Lewis Hamilton startte achteraan, maakte een indrukwekkende opmars en eindige als vierde.

Vettel had sinds de zomerstop, toen hij de eerste seizoenshelft afsloot met een zege in Hongarije, geen wedstrijd meer gewonnen. Nu de wereldtitelstrijd beslist is, wist de viervoudig kampioen eindelijk weer te winnen. De nieuwe kampioen Lewis Hamilton kon daar in São Paulo niets aan doen: hij startte helemaal achteraan na een crash in de kwalificatie op zaterdag.

Van start tot finish aan kop

Hamilton’s teamgenoot Valtteri Bottas kon namens Mercedes niets doen tegen Vettel’s Ferrari. De Duitser reed vanaf de start tot aan de finish aan kop. Vettel had eigenlijk niets te duchten van Bottas, die op zijn beurt eenvoudig Kimi Raikkonen (Ferrari) en Max Verstappen achter zich hield.

Raikkonen reed eigenlijk de hele race op veilige afstand van Verstappen. De Red Bull was niet goed genoeg voor Mercedes en Ferrari en de Nederlander moest uiteindelijk zelfs Hamilton voor laten gaan. Verstappen houdt met zijn vijfde plaats wel de goede vorm vast die hij de laatste races had. Na een teleurstellend begin van dit seizoen stond hij in de laatste vijf races drie keer op het podium en behaalde daarnaast een vierde en een vijfde plek.

Over twee weken wordt het seizoen afgesloten met de Grand Prix van Abu Dhabi.

Uitslag Grand Prix van Brazilië

1. Sebastian Vettel (Ferrari) 71 ronden
2. Valtteri Bottas (Mercedes) + 2,7 sec
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +4,6
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +5,5
5. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) +32,9
6. Daniel Ricciardo (Red Bull) +48,7
7. Felipe Massa (Williams) +1:08,9
8. Fernando Alonso (McLaren) +1:09,4
9. Sergio Perez (Force India) +1:09,5
10. Nico Hülkenberg +1 ronde

Stand in het WK na 19 van de 20 races

1. Lewis Hamilton 345 punten (+12 punten)
2. Sebastian Vettel 302 (+25)
3. Valtteri Bottas 280 (+18)
4. Daniel Ricciardo 200 (+8)
5. Kimi Raikkonen 193 (+15)
6. MAX VERSTAPPEN 158 (+10)
7. Sergio Perez 74 (+2)

18. Stoffel Vandoorne 13 (+0)[/up]