Veertig Britse parlementariërs zeggen vertrouwen op in May

De Britse premier ligt onder vuur door parlementsleden van haar eigen partij. Er zijn nog acht stemmen nodig voor een wisseling van de macht binnen de Conservatieven.

De Britse premier May tijdens een zitting van het parlement.
De Britse premier May tijdens een zitting van het parlement. Foto AFP

De positie van de Britse premier Theresa May wankelt. Veertig parlementsleden van Mays Conservatieve partij hebben middels een brief het vertrouwen in haar opgezegd, meldt The Sunday Times.

Er zijn nog acht stemmen nodig om de partijleider te dwingen af te treden. De eventuele opvolger van May als leider van de Conservatieven wordt dan automatisch ook premier. Hiervoor zijn geen nieuwe verkiezingen nodig.

Onderhandelingen Brexit en problemen kabinet

De parlementsleden zijn ontevreden over Mays aanpak in de onderhandelingen over de Brexit. De onderhandelaars van de Europese Unie (EU) dreigen om de komende drie maanden niet te praten over handelsakkoorden totdat er een overeenkomst is over het bedrag dat de Britten gaan betalen. De EU is duidelijk aan zet, de Britse regering is anderhalf jaar na het Leave-referendum nog steeds op zoek naar de juiste onderhandelingsstrategie.

Verder lijkt May ook haar ministersploeg niet onder controle te hebben. In anderhalve week tijd verloor ze twee ministers. Michael Fallon van Defensie stapte op vanwege onthullingen over handtastelijkheden uit het verleden. Priti Patel, minister van Ontwikkelingssamenwerking, bood haar ontslag aan nadat ze op eigen initiatief ontmoetingen had geregeld met Israëlische regeringsvertegenwoordigers, inclusief premier Netanyahu.

Zwak optreden May tijdens partijcongres

Op het partijcongres van de Conservatieven, begin oktober dit jaar, kwam May totaal niet uit de verf. Haar toespraak mislukte faliekant. Ze oogde vermoeid, hoestte, werd geïnterrumpeerd door een activist en tot overmaat van ramp liet de ‘f’ los van de slogan op het podium: ‘Building a country that works (f)or everyone’.

Lees ook de analyse van NRC-correspondent Melle Garschagen: Theresa May wordt van alle kanten bedreigd

De grootste sterren tijdens het congres waren de rechtse hardliner Jacob Rees-Mogg en de centrum-liberaal Ruth Davidson.

Steun voor Johnson

Ondertussen namen ministers van May’s kabinet het juist op voor minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Laatstgenoemde ligt onder vuur nadat hij zei dat een in Iran gearresteerde Iraans-Britse liefdadigheidswerker journalistiek doceerde in het streng-islamitische land. Nazanin Zaghari-Ratcliffe zegt juist dat ze alleen in Iran was om familie op te zoeken. De vrouw wordt verdacht van het plotten van een staatsgreep.

Door de uitspraken van Johnson moet Zaghari-Ratcliffe mogelijk nog langer de gevangenis in. De opmerkingen werden bijgevoegd als bewijs in de rechtszaak tegen de vrouw.

Lees ook: ‘Sterk en stabiel’ is het kabinet-May in elk geval niet

Na de uitlatingen riepen onder meer Labour-leider Jeremy Corbyn en burgemeester van London Sadiq Khan op tot het ontslag van Johnson. Zondag braken Brexit-minister David Davis en minister van Milieu Michael Gove een lans voor Johnson. Ze gaven toe dat de minister duidelijker had mogen zijn, maar dat hij over het algemeen zijn werk goed doet.