Politie installeert 200 nieuwe kentekencamera’s

De nieuwe camera’s worden op binnenwegen aan flitspalen bevestigd. Privacywaakhond Bits of Freedom is kritisch.

Foto Robin Utrecht / ANP

De politie installeert de komende weken tientallen nieuwe camera’s die automatisch kentekens van automobilisten fotograferen en opslaan. Een woordvoerder van de nationale politie bevestigt dat na berichtgeving door NOS. Tweehonderd flitspalen op binnenwegen krijgen camera’s met ANPR geïnstalleerd, dat staat voor Automatic Number Plate Recognition.

Via dit systeem worden de kentekens van auto’s vergeleken met een lijst van verdachte personen of gestolen voertuigen. Mocht een gestolen auto opgemerkt worden, dan kan een politieauto die in de buurt is erheen gestuurd worden. Het kan ook gaan om auto’s waarvan de apk is verlopen, of mensen die een boete nog moeten betalen.

Uitbreiding

Op het moment heeft de politie op zeker tachtig plaatsen ANPR-camera’s hangen. Vanaf 2015 werd dit uitgebreid met nog eens vijftig plekken. De tweehonderd flitspalen die een ANPR-camera krijgen, worden de komende weken onder handen genomen.

Volgens de politiewoordvoerder zijn de nieuwe camera’s onderdeel van eerder aangekondigd beleid. Het extra toezicht is volgens hem nodig. “Als er een auto gestolen wordt en deze persoon ontvlucht het land via binnenwegen, dan willen we dat graag kunnen zien.”

Op het moment mag de politie slechts de gegevens van verdachte voertuigen opslaan. De Eerste Kamer praat dinsdag over een wetsvoorstel dat regelt dat de gegevens van alle autobestuurders vier weken bewaard mogen worden, of ze nu verdacht zijn of niet. De Tweede Kamer stemde reeds in met het voorstel.

Privacy

Privacywaakhond Bits of Freedom is kritisch over de nieuwe wet. “Zo’n nieuwe en indringende bevoegdheid vereist een hele goede rechtvaardiging – die vooralsnog ontbreekt”, schrijft de organisatie op zijn website.

De politiewoordvoerder benadrukt dat de politie zorgvuldig met de gegevens omgaat. Het vier weken opslaan van alle gegevens, kan in bepaalde gevallen handig zijn.

“Als er op een bepaalde plek vaak wordt ingebroken, kun je met ANPR kijken welke mensen vaak op die plek zijn, waardoor we bepaalde verkeersstromen in de gaten kunnen houden. Dit soort zaken kunnen we dan oplossen.”

Belastingdienst op de vingers getikt

Eerder dit jaar verbood de Hoge Raad de Belastingdienst de ANPR-techniek te gebruiken omdat mensen te veel in hun privéleven worden aangetast. In september kwam naar buiten dat de fiscus jarenlang onterecht miljoenen kentekenfoto’s bewaarde en niet verwijderde. Met de camera’s controleerde de Belastingdienst bijvoorbeeld of een auto van de zaak niet te veel privé werd gebruikt.