Opgestapte premier Hariri zegt terug te komen naar Libanon

Saad Hariri verblijft sinds vorige week in Saoedi-Arabië, uit angst dat in Libanon zijn leven gevaar loopt.

Een poster van premier Hariri in de Libanese hoofdstad Beiroet
Een poster van premier Hariri in de Libanese hoofdstad Beiroet Foto Hassan Ammar/AP

De Libanese premier Saad Hariri, die vorige week uit angst voor een aanslag op zijn leven ontslag nam, keert “binnen enkele dagen” terug naar Libanon. Dat zei de regeringsleider zondagavond in een televisie-interview, meldt persbureau AP.

Hariri kondigde vorige week zijn aftreden aan, omdat hij had vernomen dat er plannen werden gesmeed om hem te doden. De reden hiervoor was zijn felle kritiek op Iran en de shi’itische strijdgroep Hezbollah. Sindsdien verblijft Hariri in Saoedi-Arabië.

Teruggeroepen

De Libanese president Michel Aoun weigerde het ontslag van Hariri zonder meer te accepteren en sommeerde hem terug te komen en uitleg te verschaffen. Hariri heeft nog niet laten weten wanneer hij weer naar Libanon reist. Hij bleef er zondag bij dat hij is afgetreden en stelde dat zijn leven nog steeds gevaar loopt.

Lees ook: Ontslag premier Hariri zet Libanese détente op de helling

Het ontslag van Hariri riep een hoop vragen op. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah beweerde dat Saoedi-Arabië Hariri gedwongen heeft af te treden. De Libanese autoriteiten vermoedden dat de premier tegen zijn zin werd vastgehouden in Saoedi-Arabië.

Rafik Hariri

Hariri’s vader, oud-premier Rafik Hariri, werd in 2005 geliquideerd met een bomaanslag. Vermoed wordt dat de moord werd uitgevoerd door Hezbollah. Na de aanslag richtten de Verenigde Naties het Hariri-Tribunaal in Leidschendam op, waar de verantwoordelijken worden berecht. Saad Hariri zei dat het huidige klimaat in Libanon hem deed denken aan de situatie voorafgaand aan zijn vaders dood.

Na het vertrek van Hariri riepen onder meer Saoedi-Arabië, Koeweit en Bahrein hun burgers op Libanon te verlaten.