OM ziet ‘tien tot twintig’ bendes in de mestsector

Mestfraude Het OM onderzoekt criminele netwerken in de mestwereld. Minister Schouten is „echt boos” en gaat praten met de sector.

Dat mestbedrijven frauderen is volgens minister Schouten (ChristenUnie) niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf.
Dat mestbedrijven frauderen is volgens minister Schouten (ChristenUnie) niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar „tussen tien en twintig” criminele organisaties die zich bezighouden met mestfraude in Nederland. Het gaat om „grotere onderzoeken” naar de rol van intermediairs en dienstverleners in de mest. Die organiseren de fraude en helpen de veehouders, transporteurs en verwerkers bij het manipuleren van monsters en de mestboekhoudingen.

Dit blijkt uit antwoorden van het Functioneel Parket op vragen van NRC. Het parket is binnen het OM verantwoordelijk voor de bestrijding van mestfraude in Nederland.

NRC meldde zaterdag de resultaten van een onderzoek naar de mestsector in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Daaruit bleek dat bijna tweederde van onderzochte transporteurs en verwerkers beboet, verdacht of veroordeeld is.

Lees hier het onderzoeksverhaal over de mestfraude.

Ook doken in het onderzoek enkele dienstverleners op. Het advieskantoor dat duizenden mestboekhoudingen bijhoudt, bleek deze zomer veroordeeld wegens mestfraude. Een laboratorium dat mestmonsters namens de overheid onderzoekt, is veroordeeld wegens het manipuleren van monsters.

Behalve de tien tot twintig onderzoeken naar criminele organisaties lopen er in het hele land nóg 130 strafrechtelijke onderzoeken naar overtredingen van de Meststoffenwet en het Besluit gebruik meststoffen. Een woordvoerder van het Functioneel Parket: „Daarnaast geven we aan de branche, Europese Unie en aan betrokken ministeries terug wat we zien bij het doen van onderzoek, opdat zij eventueel maatregelen kunnen nemen om toekomstige fraude moeilijker te maken door het opwerpen van drempels en barrières.”

‘Echt boos’

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) is „echt boos” op de mestbedrijven, laat ze in reactie op de berichtgeving in NRC weten. Dat „de mestwereld - op zijn zachtst gezegd - niet brandschoon is” was volgens Schouten al bekend. „Maar dit geeft wel aan dat het diep zit en dat er kennelijk op tal van fronten wordt samengewerkt.”

Dat mestbedrijven frauderen is volgens Schouten niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf. „Ik wil na het weekend direct om tafel met de betrokken brancheorganisaties. En ik verwacht van hen tekst en uitleg te krijgen.” Dat gesprek zou deze maandagavond plaatsvinden.

De fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben vragen gesteld en een debat aangevraagd.

De Limburgse gedeputeerde Daan Prevoo (Milieu, SP) zegt maandag in gesprek te gaan met de boerenorganisatie in zijn provincie en de betrokken ministeries. „Ik wil een diepgaand beeld krijgen hoe de fraude georganiseerd is en hoe wij ons handhavingsbeleid kunnen verbeteren.”

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling, D66) vindt het „de hoogste tijd dat de sector en de keten zelf de misstanden aanpakken. Als ze dat niet voor elkaar krijgt, dan kalft het draagvlak voor intensieve veehouderij nog verder af.” Dit weekend werd bekend dat de provincie 75 miljoen uittrekt voor het verduurzamen van de veehouderij.