NN begint pas net met absorberen Delta Lloyd

Deze rubriek belicht elke maandag de ontwikkelingen op de beurs. Dit keer: verzekeraar NN group.

Foto Koen van Weel/ANP

Het was de versierpoging die iedereen al wel een beetje zag aankomen. Verzekeraar NN Group was, sinds de scheiding van voormalig moederbedrijf ING, op zoek. En doelwit Delta Lloyd was tamelijk weerloos: door de lage beurskoers een ideale prooi. Verbaasd was niemand dan ook echt, toen NN in oktober van vorig jaar een overnamebod uitbracht.

Aanvankelijk hield de top van Delta Lloyd zijn branchegenoot nog af, in de hoop dat grootaandeelhouder Fubon te hulp zou schieten. De prijs van 5,30 euro per aandeel was „substantieel” te laag, NN moest beter zijn best doen. Maar toen de hulp uitbleef en NN zijn bod verhoogde, brak de weerstand. Misschien was samengaan toch beter dan alleen blijven.

Hoewel de overname nagenoeg zeker was, bleef de koers van Delta Lloyd lager dan het bod. Hoe kwam dat?

Iets meer dan een jaar na die eerste avances zijn NN Group en Delta Lloyd voor de buitenwereld nu één. De bedrijfswebsite van Delta Lloyd is opgedoekt en aanstaande woensdag worden al voor de tweede keer gezamenlijke kwartaalcijfers gepubliceerd. Maar intern is het samenvoegen van beide verzekeraars eigenlijk nog maar pas begonnen.

Hoeveel kan NN besparen?

Over hoe dat proces er precies uit gaat zien, is NN tot op heden redelijk vaag geweest. De verzekeraar wilde eerst een concreet plan opstellen en pas daarna meer duidelijkheid geven over het samenvoegen van kantoren, het schrappen van banen en het snijden in gezamenlijke kosten. Eind deze maand presenteert NN dat plan op een bijeenkomst voor grote beleggers.

Analisten denken dat NN dan onder meer met een nieuwe inschatting komt van de synergievoordelen die mogelijk zijn als je beide bedrijven samenvoegt. Tot nu toe verwachtte NN in drie jaar tijd zo’n 150 miljoen euro aan dubbele kosten te kunnen schrappen. „Maar die schatting deden ze aan het begin van de overnamepoging”, zegt analist Bart Horsten van zakenbank Kempen & Co. „Inmiddels zijn we maanden verder.”

Bij de biedingsstrijd rond Delta Lloyd speelden drie partijen een grote rol: de aandeelhouders, de toezichthouder en grootaandeelhouder Fubon

Horsten vermoedt dat de voordelen in de nieuwe rekensom iets hoger uitvallen dan 150 miljoen. Daarnaast wijst hij erop dat zowel NN als Delta Lloyd op het moment van de overname nog besparingsprogramma’s hadden lopen. Horsten verwacht dat ook die in het plan zijn bijgewerkt, waardoor het totale pakket met besparingen nog enkele tientallen miljoenen euro’s groter zal zijn.

Ook Cor Kluis, analist bij ABN Amro, denkt dat NN eind deze maand met een heel pakket aan besparingen komt, van zo’n 300 miljoen euro in totaal. De eerste 100 miljoen daarvan vloeien voort uit de bezuinigingsprogramma’s, verwacht hij. De resterende 200 miljoen zullen dubbele kosten zijn, ontstaan na het samenvoegen van beide verzekeringsbedrijven.

‘NN was vrij voorzichtig’

Dat de analist van ABN daarmee aanzienlijk hoger uitkomt dan de verzekeraar in zijn eerste ramingen, kan Kluis wel verklaren. NN is een vrij conservatief bedrijf, zegt hij. Bovendien speelt mee dat Delta Lloyd lange tijd weigerde om inzicht in de boeken te geven, waardoor NN weinig tijd had om te kijken wat er precies allemaal dubbelde. „Ze zullen daarom een voorzichtige inschatting hebben gemaakt van de synergievoordelen”, denkt Kluis.

Naast de opbrengsten verwachten beide analisten ook dat NN iets zal zeggen over de kosten van de reorganisatie. Voordat het samenvoegen van kantoorpanden en het schrappen van dubbele functies iets oplevert, zul je immers eerst geld moeten uitgeven aan vertrekpremies en een verhuizing. De winst gaat eerst omlaag voordat ze stijgt.

NRC-columnist Menno Tamminga vond de overnamepoging van NN bijzonder kundig: minimale publiciteit, maximale druk

Door die vertraging is het overigens niet per se zo dat 200 miljoen euro aan bezuinigingen ook leiden tot 200 miljoen euro aan extra winst, zegt Horsten. „Het besparen van kosten is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Je neemt besluiten, maar de gevolgen daarvan worden vaak pas een paar jaar later zichtbaar. In de tussentijd kan er dan wel weer van alles gebeurd zijn.”