Meerdere agenten gewond na rellen in Brussel

In Brussel gingen zaterdagavond tientallen mensen de straat op om te vieren dat het Marokkaanse elftal naar het WK voetbal gaat. Daarbij braken ongeregeldheden uit.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Bij rellen in het centrum van Brussel zijn zaterdagavond 22 agenten gewond geraakt, berichtten Belgische media. De ongeregeldheden ontstonden nadat het Marokkaanse voetbalelftal zich plaatste voor het WK na een 0-2 overwinning op Ivoorkust. Niemand is gearresteerd.

Om de plaatsing voor het kampioenschap te vieren, gingen honderden mensen de straat op. Een groep daarvan raakte vervolgens slaags met de politie. Het zou gaan om zo’n driehonderd relschoppers, schrijft nieuwszender VRT. Zij staken auto’s in brand en sloegen winkelvitrines in. Er waren meldingen van plunderingen.

Waterkanon

De Brusselse politie zette een waterkanon in om de groep onder controle te krijgen. De relschoppers gooiden met projectielen op agenten. Een burger is naar het ziekenhuis vervoerd, het is onbekend of hij of zij iets met de rellen te maken heeft, volgens De Standaard. Rond 00.30 keerde de rust terug in het centrum.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft een onderzoek aangekondigd naar het politieoptreden:

Ook in Den haag en Amsterdam ongeregeldheden

In verschillende Europese steden vierden Marokkanen feest om de overwinning. Net als in Brussel was het ook in Den Haag en Amsterdam even onrustig. In de hofstad werd de feestvreugde grimmig toen een groep van honderd supporters voertuigen op de Vaillantlaan lieten stoppen en de inzittenden van een auto mishandelden. Politieagenten voerden daarop een charge uit. Een jongen van zestien werd aangehouden.

Na deze charge reageerden de supporters door de agenten met stenen en vuurwerk te bekogelen. De ME moest ingrijpen om de orde te herstellen. In de loop van de avond hielden agenten een tweede, twintigjarige man aan. Hij gooide stenen naar de politie.

In Amsterdam verzamelden feestvierders zich op het Mercatorplein. Daar sloeg de sfeer op een gegeven moment om toen de voetbalfans de politie bekogelden, schrijft AT5.

Het is de eerste keer in twintig jaar dat Marokko zich plaatst voor een WK voetbal. Het vindt volgend jaar plaats in Rusland.