Massagraven ontdekt van door IS geëxecuteerde burgers

De graven zijn ontdekt in de Iraakse provincie Kirkuk. Het gaat om zeker vierhonderd lichamen.

Iraakse regeringstroepen in de provincie Kirkuk.
Iraakse regeringstroepen in de provincie Kirkuk. Foto Ahmad al-Rubaye/ AFP

In de Iraakse provincie Kirkuk zijn massagraven ontdekt van zeker vierhonderd burgers die door Islamitische Staat (IS) zijn geëxecuteerd. Dat meldt de Amerikaanse tv-zender CNN op basis van Iraakse autoriteiten.

De graven zijn ontdekt in het gebied al-Bakara, drie kilometer ten noorden van de stad Hawija. Tot 2011 was hier een Amerikaanse militaire basis gevestigd, zo liet Rakan Saeed, de gouverneur van Kirkuk weten tijdens een persconferentie bij de massagraven.

“We staan hier, waar zeker vierhonderd burgers naartoe zijn gesleept. Sommige van hen in de rode pakken. Zij zijn op brute wijze geëxecuteerd.”

Vijf massagraven

Getuigen van de executies hebben het Iraakse leger ingelicht over de massagraven. Een schaapherder in het gebied zegt tegen CNN dat militanten van IS burgers in pickup-trucks laadden en een eind verder vermoordden. Volgens hem zijn er vijf massagraven in het gebied. De gouverneur heeft de Iraakse regering en de VN-commissie voor de Mensenrechten gevraagd onderzoek in te stellen naar de graven en met DNA-testen de lichamen te identificeren.

De olierijke provincie Kirkuk werd in 2014 veroverd door terreurbeweging IS op het Iraakse leger. Koerdische troepen verdreven later dat jaar IS uit het gebied en waren meer dan twee jaar aan de macht. Na het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum werd de provincie in oktober heroverd door Iraakse regeringstroepen.