Inwoners moeten nog steeds water koken in Vlaardingen

Waterbedrijf Evides kan niet met zekerheid vaststellen of de bacterie E.coli volledig uit het kraanwater is verdwenen. Het advies geldt zeker tot maandagmiddag.

Bewoners van Vlaardingen sloegen flessen drinkwater in, nadat woensdag bekend was geworden dat er een bacterie in de waterleiding zit.
Bewoners van Vlaardingen sloegen flessen drinkwater in, nadat woensdag bekend was geworden dat er een bacterie in de waterleiding zit. Foto Ginopress/ANP

Inwoners van Vlaardingen moeten hun water nog zeker tot en met maandagmiddag blijven koken voor consumptie. De bacterie E.coli is nog niet volledig uit het water verdwenen, laat het waterbedrijf Evides zondagavond weten.

In een verklaring schrijft Evides dat in het afgelopen weekend meerdere metingen zijn verricht. Uit de analyse van de snelle test is niet duidelijk of de bacterie uit het water is. Een meting met een langdurige “kweekmethode” moet aantonen of de bacterie nog aanwezig is in het drinkwater. Volgens Evides zijn de resulaten van deze meetmethode maandag bekend.

Het “kookadvies” blijft in ieder geval tot die tijd van kracht voor de gemeente Vlaardingen.

Lees ook: Nadat het nieuws over de besmetting bekend werd, sloegen inwoners van Vlaardingen massaal flessen water in. Christiaan Weijts schreef over deze ‘waternood’.

Darmbacterie

De E.coli-bacterie werd woensdag aangetroffen in leidingwater in Vlaardingen. De darmbacterie, die misselijkheid en buikgriep kan veroorzaken, is waarschijnlijk in het drinkwater terechtgekomen door werkzaamheden aan het leidingnet. Evides maakt gebruik van kleine doseringen chloor om de bacterie onschadelijk te maken.

Het is niet de eerste keer dat de bacterie in drinkwater terecht is gekomen. In oktober bleek het kraanwater in Oss ook besmet met E.coli. Inwoners kregen net als in Vlaardingen het advies om hun water te koken alvorens het te drinken.