Eerste bezoek Rajoy aan Catalonië na machtsovername

De Spaanse premier riep de “zwijgende meerderheid” op om tijdens de regionale verkiezingen van 21 december hun stem te laten horen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy (midden), president Xavier Garcia Albiol van de PP (rechts) en Alejandero Fernandez (lid PP) tijdens een partijbijeenkomst in Barcelona.
De Spaanse premier Mariano Rajoy (midden), president Xavier Garcia Albiol van de PP (rechts) en Alejandero Fernandez (lid PP) tijdens een partijbijeenkomst in Barcelona. Foto Albert Gea/Reuters

De Spaanse premier Mariano Rajoy is voor het eerst sinds de machtsovername van Madrid op bezoek in Catalonië. Tijdens een bijeenkomst van zijn partij Partido Popular (PP) in Barcelona verwacht hij dat de regionale verkiezingen van volgende maand een einde zullen maken aan de “separatistische verwoestingen”, meldt persbureau AFP.

De verkiezingen van 21 december gaan volgens Rajoy om “democratie en vrijheid”. Hij riep de “zwijgende meerderheid” op om tijdens de verkiezingen hun stem te laten horen. Verder verdedigde de premier zijn besluit om artikel 155 van de Grondwet in te roepen die ervoor zorgde dat Madrid het nu voor het zeggen heeft in Catalonië.

Lees ook: Rajoy grijpt hard in tegen ‘rebellerend’ Catalonië

Rajoy: bedrijven vertrek niet uit Catalonië

In zijn toespraak riep Rajoy bedrijven op om niet te vertrekken uit Calatonië. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid op 27 oktober door het regiobestuur in Catalonië lieten 2.400 bedrijven weten dat ze kantoren naar andere delen van Spanje verplaatsen. Rajoy wil ook niet dat Spanjaarden producten uit Catalonië gaan boycotten. De Catalaanse regio is goed voor bijna 20 procent van de Spaanse economie.

Op zaterdag waren er 750.000 mensen op de been in Barcelona om te pleiten voor de vrijlating van de Catalaanse leiders. In totaal zitten acht voormalige leden van de regioregering en twee activisten vast. Regiopresident Charles Puigdemont en vier andere leden van de regering zijn gevlucht naar België. Naar hen is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Zij worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld.