‘Doden bij treinongeluk DR Congo’

De goederentrein was beladen met brandbare materialen. Veel gewonden liepen brandwonden op.

Lubumbashi in de Democratische Republiek Congo, een grote stad in het district Katanga. De trein die verongelukte had Lubumbashi als eindbestemming. Beeld ter illustratie.
Lubumbashi in de Democratische Republiek Congo, een grote stad in het district Katanga. De trein die verongelukte had Lubumbashi als eindbestemming. Beeld ter illustratie. Foto Mike Rosenberg/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Bij een treinongeluk in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn zondagavond zeker acht doden en 26 gevonden gevallen. Dat schrijft persbureau AFP op basis van een bron bij de regering.

Journalisten van het door de Verenigde Naties ondersteunde Radio Okapi zeggen dat er 33 doden zijn gevallen bij het ongeluk. Ook zouden er tientallen gewonden zijn, van wie velen met brandwonden.

Goederentrein

Het ongeval betrof een goederentrein, in totaal dertien wagons lang, die geladen was met brandbare materialen en gastanks. De mensen die zich als passagier op de trein bevonden, zouden illegaal aan boord zijn geklommen.

Volgens Radio Okapi zijn elf wagons in brand gevlogen, in de buurt van het treinstation van het stadje Buyofwe. Dertig gewonden zijn al naar een ziekenhuis in de buurt gebracht, anderen wachten nog op vervoer. Hoe het ongeluk precies is veroorzaakt, is onduidelijk.

Mijnbouw

Het ongeval vond plaats op het traject tussen de steden Lubumbashi en Luena. Die steden liggen in een district waar veel aan mijnbouw wordt gedaan. De minister van Mijnbouw van de provincie Lualaba en de gouverneur spreken van een “echte ramp”.

In het district dat bekendstaat als Katanga doen zich vaker ongelukken met goederentreinen voor. In 2014 kwamen tientallen “illegale passagiers” om toen een goederentrein van de rails raakte. Toen liepen de dodentallen die werden gecommuniceerd door de overheid (74 dodelijke slachtoffers) en het Rode Kruis (100 tot 200) ver uiteen.