3000 jaar oude kasteelruïne gevonden in Turks meer

Turkse onderzoekers hebben een ruïne ontdekt in het Vanmeer, waar in de achtste en zevende voor Christus een groot koninkrijk heerste.

Een archeoloog doet onderzoek onder water.
Een archeoloog doet onderzoek onder water. Foto Ginger Soul/EPA

In het Vanmeer in Oost-Turkije hebben onderzoekers ruïnes gevonden. Onder het water ligt een drieduizend jaar oud kasteel.

De Turkse krant Daily Sabah schrijft zondag over de ontdekking. De ruïnes dateren volgens de onderzoekers van de universiteit van Van uit de periode van het koninkrijk Van, dat tussen de achtste en zevende eeuw voor Christus ontstond. Het vorstendom, ook bekend als Urartu, heerste het hoogland van de Oost-Anatolische regio.

Er bestonden al geruchten van een verzonken kasteel, volgens hoofdonderzoeker Tahsin Ceylan. Toch geloofden weinig archeologen dat ook daadwerkelijk iets te vinden zou zijn in het water.

Waterstand

Het Vanmeer ligt bij de grens met Iran en ontstond ooit als gevolg van een uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Nemrut. Het meer dat er nu ligt heeft een veel hogere waterstand dan duizenden jaren geleden het geval zou zijn. Tijdens de Urartubeschaving werden kleine nederzettingen en dorpjes aan de oever van het meer gebouwd. Die gebouwen verdwenen onder water, dat door de eeuwen heen zo’n honderdvijftig meter is gestegen.

Tegen de Daily Sabah zegt Ceylan dat een duikteam nog meer onderzoek moet verrichten aan de muren van de ruïne. Hij spreekt wel al van een “unieke historische waarde”. Volgens de krant is de verwachting dat de ruïne na het onderzoek veel toeristen zal trekken.