Brieven

Zwarte Piet in Amsterdaam

Hulde aan de Hertog van Alva

illustraties cyprian koscielniak

Amsterdam neemt voorgoed afscheid van Zwarte Piet. Tijdens de intocht dit jaar zal Sinterklaas vergezeld worden door zo’n 400 ‘neutrale’ Pieten. Met hun nieuwe pruik van donker golvend haar en hun kleurrijke kostuums krijgen de nieuwe Pieten het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Daarmee is volgens de organisatie de zwartepietendiscussie definitief beëindigd.

Discussies over de keerzijden van onze eigen geschiedenis en cultuur woeden als zelden tevoren. En overal moeten namen en symbolen er vervolgens aan geloven. Van Zwarte Piet tot Witte de With, van de gouden koets tot de Coentunnel. Dat is prima. Het is heel goed om als land kritisch op het nationale verleden te reflecteren, en dat daarbij ruimte is voor ieders opvattingen, standpunten en gevoeligheden. Helaas raakt in de wirwar aan meningen en activisme het zicht op de geschiedenis vertroebeld.

Van mij mag Zwarte Piet eraan, ik heb er niets mee. Maar wie echt van hem af wil omdat hij een symbool is van racisme en slavernij, kan hem niet met droge ogen vervangen door Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw, met hun bloedraad, hun godsdienstterreur en koloniale (slavernij)verleden. Wie had dat ooit gedacht? Dat we in Nederland de Hertog van Alva en zijn trawanten nog eens feestelijk zouden gaan inhuldigen.


Schrijver en docent Nederlands