Vet cool

Wie er bij was op 7 mei 1970, ziet het zo weer voor zich: de mensenmassa’s, het gejuich, de feestvreugde. Tweehonderdduizend Rotterdammers samengepakt op de Coolsingel om Europacup-winnaar Feyenoord te huldigen. En dat zonder één noemenswaardig incident.

Een „boulevard van emoties”, volgens Paul van de Laar. De directeur van Museum Rotterdam lanceert die titel in zijn boek Coolsingel, verschenen ter ere van de komende herinrichting van Rotterdams hoofdader. 1970 was, zo blijkt uit die pennenvrucht, in meer opzichten een keerpunt: de manifestatie C70 gaf de Coolsingel een nieuw gezicht met, veelal tijdelijke, eettentjes, café’s en paviljoens . Al lopen de kwalificaties van dat ‘gezicht’ nogal uiteen. In zijn niet altijd even fraai geredigeerde boek noemt Van de Laar alles wat in de nasleep van C70 verrees lelijk en schandelijk, terwijl de Coolsingel-expositie in ‘zijn’ museum juist rept van een terugkeer naar gezelligheid.

Want gezellig wás de Coolsingel. Voor de oorlog een flaneerboulevard met bioscopen, bars en een overdekte winkelpassage. En niet te vergeten dancing Pschorr, waar dames en heren in avondkleding de charleston dansten op verlichte, glazen vloeren. Met het bombardement kwam een eind aan al die pracht, ofschoon de tentoonstelling met een iconische foto laat zien dat Rotterdam daarna de moed niet verloor: twee vrouwen op een terras, tegen de achtergrond van een verwoeste Passage. In de Wederopbouw wordt de Coolsingel een brede, kale straat, „vooral geschikt voor auto’s en etalagepoppen.”

Slechts een klein deel van de expositie gaat over het renovatieplan van landschapsarchitect Adriaan Geuze. En dat deel is dan ook nog vervat in een rommelig gemonteerde film over de geschiedenis van de Coolsingel. Zoals Van de Laars boek een betere eindredactie had verdiend (haastwerk?) zo was voor de film enige chronologie geen overbodige luxe geweest. De kijker springt van Kamer van Koophandel naar keizer Haile Selassie op stadhuisbezoek.

Maar goed, het plan-Geuze. De Coolsingel wordt een groene stadsboulevard met allure, een „city lounge”. De Bijenkorfzijde verandert daartoe in een autovrije esplanade met ruimte voor wandelen, flaneren en ontspanning. De Coolsingel is straks dus vet cool.