verkiezingslijst

Vrouwen bij D66 op de hoogste posities

Stemmen op een vrouw op de lijst van D66 voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 omdát ze een vrouw is, hoeft niet meer. Want na politiek leider Said Kasmi op nummer 1, bezetten maar liefst vier vrouwen de hoogste posities. Daardoor komen ze zo goed als zeker in de raad, waarin D66 nu zes zetels heeft. Op 2 staat Chantal Zeegers, ambtenaar in IJsselmonde en op 3 Nadia Arsieni, ambtenaar bij het COA, gevolgd door Ingrid van Wifferen, consultant bij een IT-bedrijf en lid van de gebiedscommissie Delfshaven, en Elene Walgenbach, student Bestuurskunde.

Met deze nieuwe lichting politici verdwijnt de huidige D66-fractie grotendeels. De huidige raadsleden Gerda Eeuwijk en Stefan de Kroon wilden door maar staan op de onverkiesbare plaatsen 15 en 16. Raadslid Robin de Roon staat op de riskante zesde plaats.

Er zijn D’66-ers die kans maken om ondanks een onverkiesbare plaats toch tot raadslid gekozen te worden: Voorzitter van de gebiedscommissie Feijenoord Fatih Elbay (nummer 10 op de lijst) en het huidige D66-raadslid Jos Verveen (nummer 12). Verveen – raadslid sinds 2010 – bedacht het Stadsinitiatief en opvolger Citylab 010. Rotterdammers kunnen daardoor met een startsubsidie van de gemeente hun ideeën voor de stad uitvoeren, zoals de Schaatsbaan in Kralingen en de Hockeyclub Delfshaven. In 2014 haalde hij 1196 voorkeursstemmen – om zelf een zetel te bemachtigen volstaan tussen de 1200 en1300 stemmen. Fatih Elbay heeft een grote Nederlands-Turkse achterban en kreeg bij verkiezingen van de gebiedscommissie in 2014 in Feijenoord 1100 voorkeursstemmen. Elbay: „Nu ga ik in de hele stad op campagne.”