Stem achter telefonische tijdmelding overleden

Willy Brill was 25 jaar lang te horen door het nummer 002 te bellen. Ook was ze voorvechter van het behoud van het Jiddisch.

De stem achter de telefonische telefoonmelding, Willy Brill, is overleden. Dat heeft haar familie zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Ze is 91 jaar geworden. Ze overleed in haar woonplaats Amsterdam.

Tot 1992 was Brill 25 jaar lang te horen door het nummer 002, en later 06-8002 te bellen. Ze vertelde dan hoe laat het was, voorafgaand met de tekst “bij de volgende toon is het…”, op de seconde nauwkeurig.

Voorvechter van het Jiddisch

Brill werd op 21 september 1926 geboren, voltooide het gymnasium en stond daarna af en toe op de planken als actrice. Vanaf de jaren 50 maakte Willy Brill carrière als stemactrice en regisseerde ze hoorspelen op de radio. Ze vertaalde ook werken van Joodse auteurs van het Jiddisch naar het Nederlands, zoals Tevje de melkboer van Sjolem Aleichem (1859-1916).

Brill was een voorvechter van het behoud van het Jiddisch, de ongeveer duizend jaar oude volkstaal van de Asjkenazische Joden. In 2000 richtte ze Stichting Jiddisj op, die de Jiddische taal, literatuur en cultuur in stand wil houden en bevorderen. Ook was ze werkzaam voor het blad Grine Medine, voor liefhebbers van het Jiddisch, en vertaalde ze veel boeken van de Jiddische Bibliotheek, die in 1996 werd opgezet door uitgeverij Vassalucci.

60 miljoen belletjes

De telefonische tijdmelding bestaat nu nog steeds. Het nummer dat dan gedraaid moet worden is 0900-8002, tegen 10 cent per minuut. Al sinds 1992 is de stem van oud-actrice Joke van Diessen dan te horen. Per maand wordt dat nummer zo’n 20.000 keer gedraaid in Nederland. In België 30.000 keer.

Het telefoonnummer was decennialang het op één na populairste telefoonnummer, volgens ANP. Alleen 008 werd vaker gebeld, het nummer van de nummerinformatiedienst. Later werd 008 omgezet naar 06-8008, vervolgens naar 0900-8008 en nog later naar 1888.