‘Speelgoedmaker Hasbro wil Mattel overnemen’

De fabrikant van onder meer G.I. Joe presteert de laatste tijd goed, terwijl de Mattel, de maker van Barbie, het juist erg moeilijk heeft.

Winkelpubliek in een vestiging van Toys 'R' Us. De crisis bij de winkelketen is volgens Mattel een van de oorzaken van de slechte prestaties van het afgelopen jaar.
Winkelpubliek in een vestiging van Toys 'R' Us. De crisis bij de winkelketen is volgens Mattel een van de oorzaken van de slechte prestaties van het afgelopen jaar. Foto Paul J. Richards/AFP

Als het aan speelgoedfabrikant Hasbro ligt, wonen Barbie en G.I. Joe straks onder hetzelfde dak. Het Amerikaanse bedrijf heeft onlangs een bod gedaan op branchegenoot Mattel, zo melden betrokken personen los van elkaar aan Financial Times en The Wall Street Journal. Over de hoogte van het bod en andere details is niets duidelijk.

Mattel was tot een jaar geleden de grootste speelgoedfabrikant van de wereld, met een jaarlijkse omzet van omgerekend zo’n vijf miljard euro. De fabrikant van onder meer Barbie, Fisher-Price en Hot Wheels-autootjes kent tot dusver echter een moeizaam jaar. Het gevolg is dat de beurskoers in twaalf maanden tijd ruimschoots is gehalveerd.

Afgelopen kwartaal zag het Californische Mattel de verkopen met 14 procent inzakken. In de regio Noord-Amerika, verreweg het belangrijkst voor de speelgoedfabrikant, was dat zelfs meer dan eenvijfde. Mattel schreef die slechte resultaten toe aan de crisissituatie bij de Amerikaanse speelgoedketen Toys ‘R’ Us, die vorige maand uitstel van betaling aanvroeg.

Meeliften op filmsucces

Concurrent Hasbro – naast G.I. Joe ook eigenaar van bordspel Monopoly, My Little Poy en de Nerf-speelgoedpistolen - presteert aanzienlijk beter. In het kwartaal dat eind oktober afliep verkocht het bedrijf uit Pawtucket voor bijna 1,8 miljard dollar (zo’n anderhalf miljard euro) aan speelgoed. Dat was ongeveer 7 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Dat Hasbro de laatste jaren zo snel terrein wint heeft overigens niet alleen met eigen speelgoed en spellen te maken. Een belangrijke overwinning was het binnenhalen van filmproducent Disney, die tot twee jaar geleden nog samenwerkte met Mattel. Hasbro mag daardoor nu de actiefiguurtjes en ander speelgoed maken van succesfilms zoals Star Wars en Frozen.

Eerder ook al een poging

Het is niet voor het eerst dat Mattel en Hasbro met elkaar in verband worden gebracht. Begin vorig jaar schreef financieel persbureau Bloomberg nog dat de twee bedrijven naar een fusie keken. Ook toen was het Hasbro die het initiatief nam. Als beide bedrijven zouden samengaan, worden ze met afstand de grootste speelgoedmaker ter wereld. Die plek is nu van het Deense Lego.

Zowel Mattel als Hasbro weigert volgens Financial Times te reageren op de berichten over het overnamebod. Beleggers zijn niettemin optimistisch. Het aandeel Mattel won in de handel nabeurs bijna een kwart aan waarde. Ook Hasbro werd een paar procent duurder.