Sint-Maarten

Kabinet trekt 550 miljoen uit voor wederopbouw

Sint-Maarten na de orkaan Irma, die het eiland op 6 september trof.
Sint-Maarten na de orkaan Irma, die het eiland op 6 september trof. Niels Wenstedt/ANP

Het kabinet stelt 550 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van Sint-Maarten, mits het eiland instemt met de voorwaarden die Nederland voor het geven van hulp heeft gesteld. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het geld zal via een speciaal noodfonds in delen worden uitgekeerd. Voor de wederopbouw van Saba en Sint-Eustatius komt apart 67 miljoen euro beschikbaar. Nederland stelt twee strikte voorwaarden aan Sint-Maarten voor de hulp na orkaan Irma. Het kabinet wil dat het eiland meewerkt aan de oprichting van een zogeheten Integriteitskamer, een instelling de wijdverbreide corruptie op het eiland moet tegengaan en ook moet toezien op de besteding van de gelden. Daarnaast eist Nederland een grotere rol bij de grensbewaking op het eiland. Als Sint-Maarten akkoord gaat „kan zo spoedig mogelijk worden begonnen met de wederopbouw”, aldus het kabinet. Premier Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat hij hoopt dat dit snel gebeurt. „De mensen willen verder met hun leven. We willen helpen, maar dat helpen moet op verstandige manier en vereist een zorgvuldige afweging.” (NRC)

    • Pim van den Dool